Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Инсулинова дъвка ще помага на диабетиците
Николай Атанасов - 16 Януари 2009
Американски учени най-после успяха да създадат успешен метод за приемането на инсулина през устата

Учени от Университета “Сиракуза” (Syracuse University) в едноименния град в централната част на щата Ню Йорк, под ръководството на асистента по химия и зам.-професор по биология Робърт Дойл (Robert Doyle) ще патентоват нова “лекарствена форма”за приема на инсулин от диабетиците – инсулинова дъвка, съобщава специализираното издание New Scientist.

В момента единствената алтернатива на болните от захарен диабет за получаването на животоспасяващия инсулин, са инсулиновите инжекции, свързани с множество неудобства. По тази причина от множество години, учени от различни държави по света, търсят варианти за създаването на по-удобна лекарствена форма за приеманетона инсулина.

Инхалационният вариант за прием на инсулина, одобрен в САЩ през 2006 г., по-късно бе спрян от продажба, заради прекалено високата цена на препарата. Опитите за създаването на лекарство под формата на таблетки също се оказа неуспешно, тъй като инсулинът бързо и лесно се разрушава от ферментите на храносмилателната система и стомаха и по тази причина показа лоши нива на усвояване от кръвообращението.

Дойл и колегите му успяха да намерят оригинален метод за създаването на перорална форма за приемането на инсулина, посредством уникален механизъм за транспортирането му в организма с помощта на витамина B12.

Учените посочват, че попаднал в устата, витаминът B12 се свързва с отделяния от слюнчените жлези белтък хаптокорин (haptocorrin), който го защитава от разрушаване в агресивната среда на стомаха. В тънкото черво, В12 се отделя от хаптокориновия комплекс и се свързва с друг белтък-носител – т. нар. вътрешен фактор на Касъл, който позволява лекото му преминаване през чревната лигавица в кръвообращението.

Използвайки този механизъм, учените прикрепили молекули инсулин към витамина B12, за да го изпалзват като проводник за безпрепятстваното му достигане до кръвотока. Проведените от тях опити върху лабораторни плъхове показали безупречни резултати.

Дойл уточнява, че при гризачите, комплексът от инсулин и витамин В12 бил даден в течна форма, но при хората дъвката ще е по-успешната форма за доставянето на лекарството, тъй като при дъвкането й в устата ще се отделят големи количества слюнка, осигуряващи протеина, необходим за защитата на витамина и хормона от разрушаване от храносмилателните ферменти.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.