Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спряха унаследяването на гена, отключващ рака на гърдата
Николай Атанасов - 23 Декември 2008
Британски учени “модифицираха” бебе, изключвайки гена BRCA 1, увеличаващ риска от рак на гърдата с 50-80%

В медицинския център на Лондонския университет (University College Hospital) след дни на бял свят ще се появи първото в човешката история “генномодифицирано” бебе, което с помощта на учените ще може да прекъсне печалната семейна традиция на много от жените в рода си, умиращи от рак на млечната жлеза, съобщава The Daily Telegraph.

Ако успеха на експеримента се потвърди през живота на бебето, методът ще даде надежда на много други семейства. Само във Великобритания от страшната болест годишно умират около 15 000 жени.

27-годишна жена и нейният съпруг изразили изричното желание да избавят бъдещото си дете от гена BRCA 1, който по наследство провокирал появата на смъртоносния рак на гърдата при жените от няколко поколения по мъжка линия. В рода на таткото, жени от последните 3 поколения заболявали от рака след 20-тата си година, като заболяването се появило при бабата, майката, сестрата и братовчедка му.

При жените-носителки на BRCA 1, рискът от развитието на рак на гърдата е с 50-80% по-голям. Във Великобритания се предполага, че носителки на BRCA 1 са 37 000 жени.

По думите на проф. д-р Пол Серхал (Paul Serhal), следящ за модифицираната бременност на младата майка, много от жените наследници на вредния ген, впоследствие биват принудени да се подложат на двойна мастектомия – операция за пълното отстраняване на млечните жлези.

Съпрузите се решили на Предимплантационна генетическа диагностика (Preimplantation Genetic Diagnosis; PGD), когато от ембриона в най-ранния стадий на развитието му, на възраст 3 дни, се излича клетка за тестирането на наличието на аномалния ген. След като установили, кои от ембрионите на жената не носят BRCA 1, те били имплантирани в матката с помощта на “ин витро” оплождане (IVF).

По-рано методът PGD бил използван само за предотвратяване на появата на цистозна фиброза (cystic fibrosis), но през 2006 г. британското Управление за фертилност и човешка ембриология разреши на лекарите да извършват генетичния скрийнинг и за т. нар. гени на предразположеността, какъвто е  BRCA1. В момента с използването на PGD сародени около 1000 бебета, пи които е изключен риска от фиброза и един от типовете рак на окото.

Изданието уточнява, че във Великобритания PGD-методът за лечение предлагат 8 клиники, но само ако родителите докажат абсолютна необходимост поради история на наследственото заболяване в семейството. 

Д-р Серхал посочва, че в случая с момиченцето, лекарите са искали да изключат изобщо унаследяването на гена за в бъдеще. Въпреки това той посочва, че няма стопороцентова гаранция, че то впоследствие няма да заболее от рак на гърдата, провокиран от други фактори. В този случай обаче, рискът е значително по-малък.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.