Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
СПИН-ът по-опасен от смятаното досега
Николай Атанасов - 18 Декември 2008
HIV-вирусът прониква и през здравата полова тъкан на влагалището, доказаха американски учени

Американски учени опровергаха общоприетата в момента теория, че вирусът на СПИН-а може да проникне в човешкия организъм само през повреден участък на кожата или лигавицата. Тяхното изследване доказало, че той безпроблемно преодолява и “преградата” на нормалния, здрав епител на влагалището, предава Reuters.

Групата изследователи от Северозападния университет в Чикаго и Университета “Tulane” в Ню Орлийнс представиха тревожното си откритие на конференция на Американското общество по цитобиология в Сан Франциско. За да проследят пътя на HIV-вируса, те го оцветили с флуоресцентни вещества и го поставили върху повъхността на слизестата лигавица на тъкан от вагиналния тракт, отделена при операция. 

Изследователската лаборатория на Института по медицина “Feinberg” в Северозападния университет успяла да запечата проникването на вируса в неповредената тъкан на влагалищната стена, допълва Science Daily.

Противно на съществуващата теория, вирусът достатъчно бързо – само за 4 часа, успял да проникне през епителната бариера на дълбочина от около 50 микрона. В този тъканен слой вече се срещат имунни клетки, които са мишената за поразяване на HIV-вируса, което прави заразяването с коварната болест напълно възможно.

Експериментът потвърдил получени по-рано резултати, че честотата на заразяване със СПИН не намалява, както при използването на женски презервативи и след отстраняване на матката (заради разпространеното мнение, че вирусът проникщва в организма на жените основно през епитела на шийката на матката), така и след лечение на гениталния херпес (заради теорията, че вирусът прониква главно през херпесни увреждания на влагалищната тъкан).

Според учените, вирусът вероятно разпознава по-тънкия епителен слой на местата, където тъканта наскоро е загубила определен брой клетки, като при смяната на повърхностния кожен слой например.

Авторите на изследването отново призоваха към използването на презервативи, които вече са доказали ефективността си в борбата срещу СПИН. “Хората трябва да помнят, колко са уязвими. Ако винаги използват презервативи, биха могли да избегнат много бъдещи проблеми”, посочват специалистите.

В САЩ HIV се предава най-често при партньори-хомосексуалисти. Заразяването на жени е 26% от случаите. Съгласно статистиката на Световната здравна организация, HIV е широко разпространен и сред хетеросексуалните партньори, като общият брой на вирусоносителите е 33,2 млн. души. Броят на починалите от СПИН надхвърля 25 млн. души, като 1,9-2,4 млн. от тях са починали през 2007 г., в т. ч. 330 000 деца на възраст под 15 години.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Мутрев
19 Dec, 2008 | 14:29

Бе той спинът си е опасен отдааавна. Дори през 2003-та Световната здравна организация и Световната банка излязоха с алапмиращи доклади за идващата "СПИН ПАНДЕМИЯ" вв източноевропейските държави !!!

Но тогава и Емел Етем, и ибрикчийските ни медии продължиха да замазват истинските опасности и да ремълчават дори начините за предпазване и превенции !!!(а милионите които им дадоха за медийни операции по превенциите отидох ...някъде, и в смешни телевизионни и радио клипове в които....младите казваха че.... не е страшно)

Сега, ако имашуе като в Европата тотални възможности и спин-изследвания...... щяхме да крещим от страх ! (добре че и пишман-медиите ни, и пишман политиците ни си мъльчат )

Всъщност скандалът със заразените със СПИН ...... не беше в Либия! Той си беше, и продължава да е в БЪЛГАРИЯ !!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.