Факти, Анализи, Коментари
   8 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мъжкият пол - застрашен вид
Николай Атанасов - 9 Декември 2008
Все по-широкото използване на множество химикали изражда полово мъжките при животните и човека, алармират учени
Сред вредните химикали са редица пестициди...
Сред вредните химикали са редица пестициди...

... и фталатите, които се използват масово в пластмасовите детски играчки...

... и в множество козметични продукти.

През последните няколко години мъжките индивиди при гръбначните животни  и човека са се превърнали в “по слабия и застрашен пол” под влиянието на все по-широката употреба на химикали, които предизвикват “феминизирането” и увреждането на половата система при мъжките на всички класове гръбначни животни – от рибите, през земноводните, птиците и влечугите до бозайниците, в т. ч. и човека. Това тревожно заключение се съдържа в специализирания доклад на британската хуманитарна организация за защита от вредните химикали CHEM Trust.

При бозайниците, под влиянието на химикалите са регистрирани множество полови аномалии, в т. ч. минимизиране на пениса и тестисите, малформация на тестисите и разполагането им вътре в тялото, формиране на двуполови гениталии и появата на женски вторични полови белези.

Докладът сумира заключенията от около 250 тематични изследвания за негативното въздействие на химикалите, в т. ч. американско изследване, доказващо, че жените попаднали под силното въздействие на определени групи химикали, в т. ч. тези свързани с хормоналния баланс и хормоналната мимикрия, раждат момченца с по-малки мъжки полови органи и женски полови белези.

Както съобщава The Independent, въпреки предупрежданията, Великобритания оглавява опозицията срещу предвидените от Европейския съюз нови мерки за затягането на контрола върху употребата на пестицидите. Експертите посочват, че през последните години животинският свят и човека са подложени на влиянието на над 100 000 нови химикали, като според Еврокомисията употребата на 99% от тях не се контролира адекватно, а за 85% от тях няма достатъчно информация за потенциалните им вредни въздействия.

Много от веществата са посочени в доклада като “увреждащи ендокринната система” и променящи пола, посредством разстройване на хормоналната регулация. Така например, “феминизирането” на мъжките индивиди може да се дължи на химикалите, блокиращи действието на мъжкия хормон андроген (androgen), т. нар- антиандрогенни химикали (anti-androgenic chemicals), както и на тези, които имат действие, сходно с това на женския полов хормон естроген (oestrogen).

Сред вредните в това отношение химикали са т. нар. фталати (естери на фталатната киселина (C6H4(COOH)2), използвани за придаването на гъвкавост на пластмасите, б.ред.), които се използват в опаковките за хранителните продукти, в козметиката, детските пудри и играчки и т. н.; огнезащитни съставки в политурите и електроуредите; полихлорните бифенили (Polychlorinated biphenyls; PCBs) – забранени вече съставки, които обаче все още се срещат често в храните и околната среда, както и редица пестициди.

Най-силно негативно действие на въпросните химикали сред дивите животни било регистрирано при полярните мечки, антилопите кана, китовете, соколите и орлите.

Съществуват определени доказателства, че засегнати от негативното въздействие на химикалите върху половата система са и представителите на мъжкия пол при човека. Изследване на Университета “Рокфелер” в Ню Йорк установило, че момченцата, родени от майки с повишено съдържание на фталати в организма, са с по-малки пениси или с недоразвити яйчници. Според друго изследване в 20 държави показало, че под въздействието на химикалите, средното количество на спермата при мъжете през последните 50 години е намаляло 2,5 пъти.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

gogo
09 Dec, 2008 | 23:26

davaha i film po ARTE, koito tarsi namira!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.