Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Популярни антидепресанти увеличават риска от нарушения в развитието на плода
Николай Атанасов - 25 Ноември 2008
“Прозак” и “Паксил” увеличават 4,47 и 2,66 пъти риска от сърдечни аномалии при бебето

Международно изследване на учени от 3 държави доказа, че приема на 2 популярни антидепресанта от групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина в мозъка (selective serotonin reuptake inhibitor; SSRI) през първите 3 месеца на бременността повишава сериозно риска от нарушения в развитието на сърцето на плода, съобщава EurekAlert.

Екип учени от Израел, Германия и Италия, от Israeli Teratology Information Service в Йерусалим, Servizio di Informazione Teratologica в Падуа, Италия и Pharmakovigilanz-und Beratungszentrum fur Embryonaltoxikologie в Берлин изследвали влиянието на антидепресантите върху бременността при 2191 жени, 410 от които в първото 3-месечие от бременността приемали пароксетин (paroxetine) – “Паксил” и др. търговски названия, 314 които приемали флуоксетин (fluoxetine) – “Прозак” и др. търговски названия, и останалите 1467 жени, които не приемали нито един от антидепресантите и служели като контролна група.

След проучването на здравословното състояние на плода и отчитането на останалите рискови фактори, данните показали, че при приемането на флуоксетин, рискът от развитието на сърдечни аномалии при бебето е  4,47 пъти по-голям, а при приемането на пароксетин – 2,66 пъти по-голям.

Тези цифри са съпоставими с повишаването на риска от появата на подобни аномалии при плода при тютюнопушене по време на бременността – 5,4 пъти по-голям при пушещите повече от 10 цигари на ден бъдещи майки и 2,75 пъти по-голям при пушещите по-малко от 10 цигари дневно.

Връзка между двата антидепресанта и други видове аномалии при плода не бил открит. Изследователите подчертават, че заключенията им не могат да се разпростират и върху други антидепресивни препарати от групата SSRI.

Резултатите от изследването са публикувани в ноемврийския брой на специализираното издание British Journal of Clinical Pharmacology.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.