Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха генетичната природа на кокаиновата зависимост
12 Ноември 2008
Изследването води до признаването на тази зависимост за психично заболяване с наследствена предразположеност

Учени от Германия, Великобритания, Бразилия и Испания проведоха серия експерименти по откриване на генетичната природа на кокаиновата зависимост. Първата серия бе проведена върху лабораторни мишки. Експериментите доказват, че вероятността от развиване на зависимост е тясно свързана с активността на гена, кодиращ фермента CaMKIV. Този фермент присъства в допаминовите неврони на мозъка, върху които въздейства кокаинът и регулира тяхната активност. У генноинженерните мишки с липса на този ген чувствителността към кокаина и вероятността от развиване на зависимост към него били значително по- високи.

За потвърждение на резултатите от работата върху хората, учените са изследвали вариантите на гена  CaMKIV сред 670 кокаинови наркомани от бразилския град Сан- Паулу и сред 726 души, които не приемат кокаин. Оказало се, че вариантът на гена с единствен изменен нуклеотид повишава риска от кокаинова зависимост с 25%. При наличието на две копия от този ген рискът расте до 47%.

Според ръководителя на изследването, професорът по фармакология Райнер Шпанагел от Централния институт за умствено здраве в Манхайм, Германия, резултатите от този труд позволяват кокаиновата зависимост да бъде причислена към психичните заболявания с наследствена предразположеност като алкохолизма и шизофренията. В момента се работи върху ваксина за борба с развиването на зависимост към кокаина у предразположени хора.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

pf
12 Nov, 2008 | 22:38

***** statiq,
az ako sum shte gi uvolnq tia t.nar. "u4eni"


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.