Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Витамин D защитава от радиация
11 Ноември 2008
Калцитиролът защитава човешкия организъм от радиоактивно облъчване

Една от формите на витамин D може да защити човешкия организъм от радиоактивно облъчване с невисока интензивност, твърди Даниел Хейс (Daniel Hayes) от отдела по здравеопазване в Ню Йорк. В статия публикувана в International Journal of Low Radiation учения пише, че приемането на калцитриол (calcitriol) – активна форма на витамин D – може да служи за надеждна защита при радиационни аварии, съпроводени с ниски нива на излъчване.

Биолозите и фармацевтите в продължение на много години се опитват да открият вещества, които да защитават човешкото тяло от пораженията на радиацията. Тези вещества трябва да предотвратяват развитието на рак, да спират разрушаването на ДНК, и не трябва да имат странични ефекти.

Такива вещества ще бъдат особено важни за защита на космонавтите, тъй като на космическите кораби за момента е практически невъзможно да се постави екран за защита от космическите лъчи и слънчевата радиация.

В своята статия Хейс доказва, че активната форма на витамин D може да стане ключов компонент за създаването на средства за защита от радиация. Той отбелязва, че когато калцитриола участва в жизнения цикъл на клетките, това води до активизиране на рецепторите на витамин D в организма. Това от своя страна осигурява имунни реакции и помага в производството на белтъци, защитаващи от радиация.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

абвгд
11 Nov, 2008 | 15:45

Не че е много важно, но все пак...
Калцитриол или калцитирол? "1,25-dihydroxyvitamin D3 (also known as calcitriol),"


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.