Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Японци отгледаха мозъчна тъкан от стволови клетки
Николай Атанасов - 7 Ноември 2008
Получена била 4-слойна функционална мозъчна кора, идентична на тази на ембрион на 7-8 седмици
Създадената от японците мозъчна кора.
Създадената от японците мозъчна кора.

Японски учени успяха да създадат функционираща човешка мозъчна тъкан от ембрионални стволови клетки, съобщава японският ежедневник The Mainichi Daily News.

Регулирайки проявлението на определени гени, специалистите от правителствения Изследователски център за еволюционна биология “Рикен” (Riken Center for Developmental Biology) в Кобе, под ръководството на Йошики Сасаи (Yoshiki Sasai) и Мотоцугу Ейраку (Mototsugu Eiraku), успели да отгледат мозъчна кора в ранен стадий на развитие. 

За целта 3000 ембрионални стволови клетки били оставени да се обединяват по естествен път в хранителен разтвор. След 46 денонощия те формирали сфера от нервна тъкан с кухина в центъра, с диаметър 2 мм.

Мозъчната тъкан била изградена от 4 типа неврони в 4 слоя, което отговаря на мозъчното развитие на човешкия ембрион в 7-8 седмица след зачеването. Изследванията потвърдили, че невроните са формирали мрежа и се активират спонтанно, поддържайки електрическа активност, подобна на тази на ембрионалния мозък.

Мозъчната кора на възрастен човек съдържа 6 слоя мозъчна тъкан. По думите на Йошики Сасаи, постигнатото ниво на развитие по време на експеримента отговаря на “40-50% от това на зрялата мозъчна тъкан”.

Изследователският екип планира да продължи експеримента до получаването на 6-слойна мозъчна кора от стволови клетки. Работата на японските учени ще допринесе в търсенето на методи за лечението на заболявания на мозъчната кора като Болестта на Алцхаймер. В по-далечна перспектива, създадената от стволови клетки мозъчна тъкан може да се използва за лечебни трансплантации за регенериране на мозъчната кора, увредена при инсулт.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.