Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха неочаквано свойство на кофеина
5 Ноември 2008
Съвсем малка концентрация е достатъчна за игнориране на белтъка TRPA1, който е рецептор на болката в периферните нерви

Изследвания на учени от Националния институт по физиология (National Institute for Physiological Sciences - NIPS) в Оказаки показаха, че кофеина е много ефективно болкоуспокояващо средство, съобщава Mainichi Shimbun.

Групата изследователи, ръководена от професор Йосихиро Кубо (Yoshihiro Kubo), е използвала за експериментите слаб (под два грама на литър) воден разтвор на кофеин. Оказало се, че даже такава малка концентрация е достатъчна за игнорирането на белтъка TRPA1, който изпълнява ролята на основен рецептор на болката в периферните нерви.

Известно е, че паренето на горчицата или чесъна човек чувства благодарение на TRPA1, а не на вкусовите рецептори. Японските учени стимулирали TRPA1 с горчица, а след това се опитали да потушат реакцията на белтъка с кофеин. Опитите били напълно успешни.

Според професор Кубо, кофеина успешно се справя с пулсиращата болка, а освен това има и редица други неизвестни до този момент свойства. Ученият признава, че изследванията продължават и има още много въпроси без отговор. Поради това е твърде рано да се говори за създаване на нов високоефективен болкоуспокояващ препарат на основата на кофеин.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

valko
30 Dec, 2008 | 11:34

Ураааа пак откриха топлата вода !!!!!!!

rasheed
07 Nov, 2008 | 01:52

СРАМ СРАМ СРАМ !!! КОЙ ПИШЕ ТЕЗИ НОВИНИ. НЕГРАМОТНИЦИ. НЕ ЗНАЕТЕ КОГА СЕ ПИШЕ ПЪЛЕН ОПРЕДЕЛИТЕЛЕН ЧЛЕН. ПОПРАВЕТЕ ЦЯЛАТА НОВИНА. НЕ СТАВАЙТЕ ЗА СМЕШКА. СРАМ СРАМ СРАМ!!!

ABAB ILA
05 Nov, 2008 | 20:41

Предлагам на професора да отсочи до коя да е българска аптека и да си купу Aceffein - ще му спести години изследвания:

Paracetamol 250 mg
Acetylsalicylic acid 250 mg
*Caffeine 50 g*
Codeine phosphate 10 mg

Che Guevara
05 Nov, 2008 | 14:26

И кое му е неочакваното? Още преди години в България се продаваха болкоуспокояващи таблетки съдържащи кофеин. Не си спомням името им в момента.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.