Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха съвършеното изкуствено сърце
29 Октомври 2008
Ако клиничните изпитания оправдаят очакванията, 20 000 души ще бъдат веднага спасени
Прототипът и външно повтаря формата на сърцето
Прототипът и външно повтаря формата на сърцето

Международeн екип учени създаде действащ прототип на пълноценно работещо изкуствено сърце, готово, по техните думи, за присаждане. То работи точно като истинското, като регулира чрез електронни сензори нивото на пулса и притока на кръвта, съобщава BBC.

Компанията Carmat, която го разработи, чака разрешение от френските власти, за да започне клиничните изпитания на апарата. Впрочем експерти- кардиолози предупреждават, че още е рано да се говори за успех. Предишни опити да бъде създадено изкуствено сърце завършваха с неуспех именно на този стадий- изпитания върху хора.

Няколко екипа учени от различни страни са работили над създаването на съвършено изкуствено сърце, което може да спаси живота на 20 000 пациенти в цял свят: това е броят на хората, които имат нужда от трансплантация, но не могат да получат сърце заради липса на донори. " Не мога безучастно да гледам как млади, активни хора на 40 години умират от инфаркт, " казва Ален Карпентие, кардиолог, който е посветил последните 15 години на усъвършенстването на апарата. Сегашната версия, твърди той, е лишена от недостатъците на предишните прототипи.

Новото сърце е покрито от специално обработена тъкан, която предотвратява отхвърлянето от имунната система на организма и образуването на тромби. Проблемите обаче остават. Основният е захранването на изкуственото сърце. Батерията може да работи от 5 до 16 часа, след което трябва да се презареди. Без нея сърцето спира. Компанията Carmat, създадена от Алън Карпентер с подкрепата на Европейския аерокосмически концерн, проучва две възможности. И двете изключват прокарването на проводник през кожата, защото този метод би могъл да доведе до инфекция. Проф. Карпентър е убеден, че днес, когато донорските сърца не стигат хронично, а списъкът на чакащите трансплантация расте, създаването на изкуствено сърце е въпрос от първа необходимост. Всяка година в света от сърдечно- съдови заболявания умират 17 млн души.

Само щателно проведените клинични изпитания ще покажат дали изкуственото сърце ще оправдае твърденията на своите създатели. Питър Уайсберг от британския " Фонд на сърцето" казва, че съществуващите в момента пневматични импланти се използват само като временна мярка по време на операция по присаждане на сърце или в периода, когато пациентът очаква донорския орган. Той също подчертава изключителната важност на клиничните изпитания върху хора, защото досега всички модели са се проваляли именно тогава, макар и лабораторните изпитания да са били успешни. При прякото прилагане върху живи хора изкуствените сърца или не са се справяли с работата си, или са водили до неприятни последици- различни инфекции или тромби.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.