Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Недоспиването тихо ви убива
Николай Атанасов - 23 Октомври 2008
Учените сочат, че хроничното недоспиване води до повишен риск от диабет, инфаркт, затлъстяване и т. н.

Ползата от добрия сън е известна отдавна, като изследване на американски учени от последния брой на специализираното издание The New England Journal of Medicine, доказва, че нормалният сън предпазва от проблеми в работата и заболявания на сърдечносъдовата, ендокринната, имунната и нервната система. 

Според информация на изданието, между 50 и 70 млн. американци страдат от различни форми разстройства на съня и недоспиване, и изпитват тежките последствия от това, на първо място сред които е затлъстяването. Учените установили, че недоспиването води до повишено синтезиране на “хормона на глада” грелин. Организмът се опитва да компенсира с нещо недостатъка на сън и отделя повече грелин, който предизвиква желанието за ядене.

Специалистите подкрепят изводите си с факта, че повечето от страдащите от наднормено тегло водят “нощен” на чин на животг, а сънят е необходим за синтезирането на хормона лептин, който контролира храненето, подтискайки апетита.

Изследванията показали, че при спящите по-малко от 5 часа на денонощие, рискът от развитието на диабет е 2,5 пъти по-голям от хората, получаващи достатъчно количество сън. Недоспалите са изложени и на 2 пъти по-висок риск от инфаркт и страдат от повишено кръвно налягане.

Статистическо изследване от 2007 г. нарежда недоспиването сред основните убийци на пътя в САЩ, като в 20% от тежките автомобилни катастрофи през годината са участвали недоспали водачи. Липсата на сън води и до по-честата поява на депресии, нервни разстройства и алкохолизъм.

Базираният във Вашингтон Национален фонд на съня отива по-далеч, посочвайки че недоспиването струва на американската икономика около $ 100 млрд. загуби годишно за сметка на ниската производителност на труда, разходите за медицинско лечение и производствените аварии.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.