Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Свински имунитет
Николай Атанасов - 17 Октомври 2008
Учени създадоха инкубатори за човешки Т-лимфоцити в свински ембриони

Американски учени от Университета на Мичиган в Ен Арбър създадоха технология за отглеждането на човешки имунни клетки в свински ембриони, съобщава The Telegraph. В бъдеще, получените по този начин клетки могат да залегнат в основата на нови методи за лечението на онкологични заболявания и остри имунодефицитни състояния, катогорични са специалистите.

Екипът учени под ръководството на д-р Джефри Плат (Jeffrey Platt), въвел прото Т-лимфоцити от костния мозък на човешки донор в ембрионите, чиято незряла имунна система не ги разпознавала като чужди. Това позволило безпроблемното им възпроизвеждане в организма на прасенцата и диференцирането им в различни разновидности зрели Т-клетки.

Смесвайки отделените от кръвта на новородените прасенца Т-лимфоцити с кръвта на донора, било установено, че те както преди възприемат донорските клетки като свои и съжителстват безпроблемно с тях, и атакуват като чужди само клетките на други хора.

Когато новородените прасенца били ваксинирани срещу вирусни или бактериални инфекции, получените в тях Т-лимфоцити унищожавали безпроблемно съответните разновидности на болестотворните микроби.

Д-р Плат вярва, че младите имунни клетки, отгледани в свинските ембриони, могат да бъдат модифицирани за борба със специфични заболявания. “Ако аз имам HIV, мога да инжектирам мои имунни клетки в свинските ембриони и да ги имунизирам със HIV-ваксина. Така аз мога да получа имунитет от прасенцето, който никога не бих могъл да развия в моето тяло”, посочва специалистът. Този подход може да се използва, ако съществуващите ваксини се понасят тежко от човешкия организъм или недостатъчно бързо взаимодействат с имунната му система.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
20 Oct, 2008 | 01:21

******

муспи
19 Oct, 2008 | 03:35

Хайде, пак антисемитизъм! Не стигат ли шейсет милиона!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.