Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хората с психични проблеми пушат много повече
8 Октомври 2008
Резултатите показват, че 62 процента от болните пушат почти четири пъти повече от средното

Проучване, направено в Австралия, показа, че хората с нарушения в псхиката пушат четири пъти повече от средните пушачи. Това свидетелства за връзка между пушенето и психичното състояние на човека, пише в статия публикувана в списание Australian and New Zealand Journal of Public Health.

Изследването е проведено от учени от Мелбърнския университет, под ръководството на Кристин Саксон-Мелер. В него вземат участие 280 пациенти на психиатрична клиника, които са болни от шизофрения. Резултатите показват, че сред тях 62 процента пушат почти четири пъти повече от средния австралиец.

Психично болните пушат средно по 22 цигари на ден, а най-страстния пушач “унищожава” по 80 цигари на ден. 59 процента от болните имат желание да спрат цигарите, но едва 12 процента успяват да изпълнят това свое желание.

Според психоаналитиците пушенето е свързано с дразнене в устната кухина, от където детето получава първите си удоволствия в живота, а когато пие мляко то получава чувство на защита. От тази позиция пушенето е признак на безпокойство, желание да се скрие, да избегне напрежение. Именно заради това пушенето по-често се среща при психично болните хора, смятат учените.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.