Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откривателите на СПИН и папиломавируса си поделиха Нобеловата награда за медицина за 2008
Николай Атанасов - 6 Октомври 2008
Лауреатите са французите Люк Монтание и Франсоаз Бар-Синуси и германецът Харалд Цур Хаузен
Проф. Люк Монтание и Франсоаз Бар-Синуси.
Проф. Люк Монтание и Франсоаз Бар-Синуси.

Проф. Харалд Цур Хаузен през октомври 1997 г.

HIV-вирусът.

HPV-вирусът.

Лауреати на тазгодишната Нобелова награда за медицина и физиология станаха френските учени Люк Монтание (Luc Montagnier) и Франсоаз Бар-Синуси (Francoise Barre-Sinoussi), и германският изследовател Харалд Цур Хаузен (Harald zur Hausen), открили вируса на имунна недостатъчност HIV/AIDS и връзката между папиломавируса и рака на шийката на матката (cervical cancer), съобщава официалният сайт на Нобеловия комитет, цитиран от Associeted Press.

Бар-Синуси и свидетелствалия по делото на българските медици в Либия проф. Монтание са наградени за откриването и допълнителните изследвания на вируса на човешкия имунодефицит HIV, а Хаузен за изследванията си на човешкия папиломавирус (HPV) и доказването, че той е причинител на цервикалния рак, който е второто най-разпространено онкологично заболяване при жените. 

Хаузен ще получи половината от паричната премия от 10 млн. шведски крони ($ 1,42 млн.) за наградата, а френските специалисти ще си поделят другата половина.

От 1981 г. насам HIV/AIDS е станал причина за смъртта на над 25 млн. души по света, а към момента със страшната диагноза живеят над 40 млн. души, припомня BBC News.

Според изявлението на Нобеловия комитет, откритието на Бар-Синуси и Монтание е било жизненоважно за разбирането биологията на вируса, който продължава да е огромна заплаха за общественото здраве навсякъде по света. С работата си двамата са допринесли за развитието на методите за диагностицирането на заразените пациенти и превентивно изследване на кръвните продукти, допринесло за ограничаването на мащабите на пандемията.

Членовете на Комитета допълват, че работата на френските специалисти е спомогнала и за "безпрецедентното развитие на няколко класа антивирусни медикаменти, посредством разкриването на детайлите на цикъла на вирусно репродуциране". 

въпреки че все още няма лекарствено средство, осигуряващо 100-процентното излекуване от HIV, при подходяща терапия заразените могат да продължат нормалния си живот в продължение на десетилетия, благодарение на мащабния пробив в областта през последните няколко години.

Що се отнася до работата на Цур Хаузен, откритата от него зависимост между HPV и рака на шийката на матката, е довела до разработването на ваксини за имунизирането на младите момичета срещу папиломавируса. Според данни на BBC, само във Великобритания, рак на шийката на матката се диагностицира при над 3000 жени годишно.

Роденият на 11 март 1936 г. Харалд Цур Хаузен има докторски степени по медицина от Университетите на Бон, Хамбург и Дюселдорф, води изследвания в областта на вирусологията и микробиологията в Германия и САЩ и от 1983 до 2003 г. е председател и член на Научния борд на Националния център за ракови изследвания на Германия (DKFZ) в Хайделберг, чийто почетен професор е и до момента.

Роденият през 1932 г. в Шабри, Франция, проф. Люк Монтание е вирусолог от Института “Пастьор” в Париж, който през 1983 г. за пръв път изследва HIV-вируса, наречен от него и Бар-Синуси тогава лимфаденопатийно-свързан вирус (lymphadenopathy-associated virus; LAV).

Година по-късно американски екип, воден от д-р Робърт Гало потвърждава откриването на СПИН-вируса, който прекръства на човешки Т-лимфотрофичен вирус, 3-ти тип (HTLV-III) (Popovic et al., 1984). През 1986 г. и двете наименования отпадат за сметка на обединеното наименование “човешки имунодефицитен вирус” (HIV) (Coffin, 1986).

Монтание е сред съоснователите на Световната фондация за изследвания и превенция на СПИН (World Foundation for AIDS Research and Prevention) в Париж. 

Франсоаз Бар-Синуси, родена на 30 юли 1947 г., е директор на Департамента за регулация на ретровирусни инфекции в Института “Пастьор” в Париж.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.