Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вещество в пластмасовите бутилки и опаковки повишава риска от сърдечни заболявания и диабет
Николай Атанасов - 17 Септември 2008
Заболяванията се провокират от високата концентрация на бисфенол А в организма, той е открит у 92,6% от изследваните

Британски учени установиха, че химикалът бисфенол А (bisphenol A; BPA), използван при производството на пластмасови бутилки и опаковки за храни увеличава риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и захарен диабет при човека, съобщава специализираното издание Nature. Изследването, чийто резултати са публикувани в последния брой на Journal of the American Medical Association е първото широкомащабно изследване на влиянието на спорния химикал върху човешкото здраве и организъм.

Предишни изследвания върху животни показаха, че високата концентрация на BPA в организма предизвиква ефекти, сходни с тези на женските полови хормони естрогени и следоветелно действа негативно върху концентрацията на спермата и вътреутробното развитие, и повишава риска от рак на простатата и други заболявания. При производството на пластвмаса обаче се използва по-малко количество BPA от опасната за животните концентрация, а резултатите от последвалите изследвания се оказаха крайно противоречиви и касаещи по принцип функциите на репродуктивната им система. 

По тази причина изследователите от Медицинския институт “Peninsula” в Екситър, Великобритания решили да оценят възможната взаимовръзка между съдържанието на бисфенол А в човешкия организъм и появата на сърдечносъдови заболявания и диабет.  За целта били изследвани здравословното състояние  и проби от урината на 1455 възрастни, участвали по-рано в Националното изследване на здравето и храненето в САЩ. Резултатите от него показали, че различни количества бисфенол А се съдържат в урината на 92,6% от изследваните.

След като разделили участниците в изследването на 4 групи, в зависимост на концентрацията на BPA, и съпоставили данните за здравословното им състояние, специалистите установили, че при групата с максимално съдържание на химикала в организма, рискът от сърдечносъдови заболявания е 3 пъти по-голям, а рискът от диабет е 2,4 пъти по-голям в сравнение с групата с минимално съдържание на  BPA.

Откритата зависимост се запазила и след корекцията във връзка с останалите рискови фактори като възраст, пол, раса, ниво на образованието и доходите, тютюнопушенето и индекса за маса на тялото BMI.

Освен това, високото съдържание на бисфенол А се съпровождало и от повишени нива на чернодробните ферменти, което е свързано с евентуални увреждания на черния дроб. Връзка между концентрацията на химикала и риска от инсулт, онкологични заболявания и артрит не била открита.

Ръководителят на изследването, д-р Дейвид Мелцър (David Melzer) обаче уточнява, че резултатите от проучването може да се интерпретират нееднозначно, тъй като бисфенолът се изхвърля от организма сравнително бързо, в рамките на 24 часа, а от концентрацията му в единична проба не могат да се правят окончателни изводи за хроничните му ефекти. Освен това, метаболизмът на BPA може да бъде нарушен вследствие на заболявания на черния дроб и затлъстяване, поради което не може с пълна увереност да се твърди, коя е първопричината – заболряването или високата концентрация на химикала. По тази причина изследванията на влиянието на бисфенол А върху човешкото здраве ще продължат.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.