Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Медицинско чудо във Враца- уникално лечение на тетанус последен стадий
20 Август 2008
Шестгодишната Хриси бе спасена след 38 дневна кома с ударно количество противотетаничен серум
Християна Костова оживя като по чудо
Християна Костова оживя като по чудо

Медицинско чудо се случи във Врачанската болница – 6-годишно дете бе спасено от тетанус в последен стадии, след като прекара 38 дни на командно дишане. Такъв случай досега не е регистриран у нас, успехът е значим и на фона на световната медицинска практика, радват се лекарите и сестрите от реанимацията във Враца.

Лятото се оказало кошмарно за шестгодишната Хритияна Костова от врачанското село Баница. Преди два месеца тя отишла на гости на баба си в балканското село Зверино. Там си играла на воля по двора, но незабелязано за възрастните се заразила с тетанус. Вероятно бацилът е попаднал в кръвта на детето след убождане на трън в близост до торището. Двайсетдневният инкубационен период минал незабелязано и после състоянието на детето рязко се влошило. Хриси е постъпила за лечение в инфекциозното отделение на Врачанската многопрофилна болница, след това била прехвърлена спешно в реанимацията с изключително висока температура и характерните за болестта гърчове. Още на втория ден по време на силен гърч дишането й спряло и животът й се поддържал с изкуствена вентилация. За спасяването на детето са приложени всички възможни съвременни методи и са поставени рекорден брой от 110 инжекции противотетаничен серум. Макар, че надеждата за спасение е била минимална, лекарският екип до последно се е борил за живота на детето.

Д-р Илия Илиев, началник на реанимацията, разказа, че в неговата 37-годишна лекарска практика е имал само 5 случая на тежък тетанус при възрастни хора и всички те са починали от инфекцията. Той се съгласи с журналистите, че случаят с Хриси е медицинско чудо, защото според статистиката по-малко от 1 процент от пациентите оцеляват в такава гранична ситуация. „Тук също и прогнозите на консултантите от София бяха лоши, но както виждате, детето вече е съвсем добре” - каза лекарят.


С усмивка Валя Каменова, старша медицинска сестра, изписа вчера от реанимацията малката Хриси, която премина за 10-дневен курс в отделението по физиотерапия.

- За нас много силен момент беше, когато Хриси си отвори очите. И всички трудности, цялото напрежение си струваше да видим, как едни детски очи се отварят! – спомня си за цял живот Валя. Тя не пропусна да похвали и ръководството на болницата, което не се поколебало да отпусне близо 5 хиляди лева за лечението на малката пациентка, въпреки малкия шанс за оцеляване.

Бодрата Хриси се усмихваше щастливо пред камерите и фотоапаратите и дори изпя на журналистите любимите си песнички за зайченцето бяло и за двете палави ръчички. Под грижите на физиотерапевтите момиченцето вече може да движи ръцете и крачетата си, а до 10 дни се очаква отново да проходи след опасната болест.

Красен Георгиев

shansnews.vratza.com


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.