Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ларвите на мухи ни подариха антибиотик срещу лекарствено устойчиви бактерии
Николай Атанасов - 7 Август 2008
Полученият в Уелс “Сератицин” успял да пребори 12 резистентни щама на златистия стафилокок, E. Coli и C. Difficile
Ларвите на Lucilia sericata...
Ларвите на Lucilia sericata...

... и самата зелена муха.

Учени от Университета на Суонзи в Уелс, Великобритания (Swansea University) успяха да синтезират нов антибиотик за борба с 12 разновидности на лекарствено устойчиви бактерии от секрета на ларвите на зелената муха (Lucilia sericata), съобщава специализираното издание The Science Daily. Активното вещество получило името “Сератицин” (Seraticin™).

Лечението на възпалени рани с ларви на мухи се използвало широко в полевите болници по време на Наполеоновите войни (1803-1815 г.). В последните десетилетия това “първобитно” лечение отново натрупа популярност, след като изследвания показаха, че ларвите са в състояние да прочистян трофични язви, възпалени рани и декубитуси (рани от залежаване) няколко пъти по-бързо от съвременните средства за лечение, като в някои случаи хронично инфектирани рани от 18 месеца започвали да се изчистват в рамките на няколко дни, а пациентите били спасени от ампутация на крайници.

В момента екипът на проф. Норман Ратклиф (prof. Norman Ratcliffe) продължават с изследванията на структурата на антибиотика, механизмът на действието му и показанията за приема.

Предварителните тестове показали, че “Сератицин” е ефективен срещу 12 различни щама на метицилин-резистентния златист стафилокок (MRSA), Escherichia coli и Clostridium difficile – бактерията-причинител на псевдомембранозния колит.

Породените от MRSA инфекции са свързани с тежки възпаления и могат да доведат до ампутации или смърт. Според официалната медицинска статистика на Англия и Уелс, в периода 2002-2006 г. в тези части на Великобритания, предизвиканите от MRSA заболявания са станали причина за смъртта на 6 201 души, а тези, предизвикани от C. Difficile, са убили 15 683 души. Бързото разрастване на разпространението на този вид лекарствено устойчиви бактерии накарали учените на Острова да потърсят спешно ефективно средство за борба с тях.

След окончателната идентификация на веществото и химическия му синтез в големи количества с помощта на мас спектрометрия ядрено-магнитен резонансен анализ, екипът на проф. Ратклиф ще премине към по-мащабни лабораторни и клинични изпитания на “Сератицин”-а. Засега, за получаването на една-единствена капка пречистен Seraticin™ били необходими около 20 чаши ларви. Впоследствие, на основата на “Сератицин” се планира разработването на препарат за вътрешен и външен прием, под формата на таблетки, инжекции и мазила.

В природата зелената муха снася до 20 яйца в рани, трупове или некротизирала тъкан. Светложълтите или бяло-сивите ларви на мухата с размери 10-14мм се развиват от 0,5 до 3 дни, хранейки се с разлагащата се тъкан. Те се развиват напълно от 2 до 10 дни, след което търсят почва, в която да се заровят, за да се превърнат в мухи.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.