Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха уязвимо място на вируса на СПИН
18 Юли 2008
Предварителните тестове показали, че след използването на специални антитела, абзими, вируса престава да бъде опасен

Учени от Тексаския университет (University of Texas Medical School at Houston) по всяка вероятност са открили “ахилесовата пета” на вируса на СПИН. Ако това откритие се потвърди, то има реална възможност да бъде създадено лекарство за неизличимата в момента чума на ХХ век.

Изследванията на учените показали, че във вируса на СПИН има белтък, известен като gp120. Този белтък играе ключова роля за действието на вируса – с негова помощ той се прикрепя към клетките на организма, което по-късно довежда да заболяване от СПИН. В нормална ситуация организма е способен да изработва антитела, които унищожават вирусите, предизвикващи болест.

При СПИН този вариант не работи понеже вирусът постояно мутира. Именно тези мутации са причина да не може да бъде създадена ваксина срещу СПИН. Една част от вируса обаче не се променя никога, това е точно gp120. Авторите на изследването достигнали до извода, че ако се нанесе удар по gp120, то вируса ще загуби сила и няма да може да предизивка СПИН.

В момента в лабораториите на Тексаския университет изпробват действието на особени антитела абзими (abzymes), който трябва агресивно да атакуват gp120. Предварителните тестове показват, че след използването на абзимите вируса престава да бъде опасен. Сега са нужни клинични изпитания за потвърждаване на ефективността на тази методика за лечение.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Lalka
25 Jul, 2008 | 22:51

Xora vnimavaite mn pazete se pravete go s prezervativ zashtoto chovek ocenqva edno neshto kolko e ceno chak sled kato go izgubi molq ocenete tova che ste jivi.

ъх653
24 Jul, 2008 | 12:28

Супер! Хвърлям презервативите в коша!

Georgi
18 Jul, 2008 | 17:07

Дано, наистина!

mc2
18 Jul, 2008 | 15:39

За съжаление броя на информациите за открити лекарства, ваксини и други там бабини деветини, смело доближава броя на заболелите от тази коварна болест! Дано този път наистина са открили нещо, което да е действително ефективно.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.