Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как тютюневите компании стимулират цигарената зависимост
Николай Атанасов - 17 Юли 2008
Производителите манипулират съдържанието на ментол в цигарите, за да привличат все повече пушачи, откриха в “Харвард”

Компаниите-производители на цигари манипулират количественото съдържание на ментол в цигарите, за да направи по-леко и приятно привикването към тютюнопушенето. Ментоловата уловка била предназначена преди всичко за развитието на никотиновата зависимост сред младежите, които палят цигара за първи път, съобщава специализираното издание PhysOrg.

Тайната бе разкрита от екип учени от Института по обществено здраве (HSPH) към Университета “Харвард” в Кеймбридж, Масачузетс, под ръководството на д-р Дженифър Креслейк (Jennifer M. Kreslake), който проучил детайлно лабораторната документация на производителите за последните няколко десетилетия в рамките на проекта Tobacco Control Research Program.

Изследването показало, че производителите започнали да развиват програмата за ментолово манипулиране за привличането на младото поколение към тютюнопушенето още през 1987 г.

Ментолът стимулира рецепторите на белите дробове и устната кухина, отговарящи за усещането за прохлада и намалява неприятните усещания при приемането на никотина. 

Ниското съдържание на ментол прави първото дръпване приятно, докато високото съдържание на добавката отблъсква непълнолетните, но пък привлича още повече заклетите пушачи, показало изследването на д-р Креслейк, което е публикувано в последния брой на American Journal of Public Health.

Според информация на Medical News Today, ментолът се използва като добавка в 90% от произвежданите в САЩ цигари, въпреки че само в 1/3 от случаите на кутиите на цигарите е специално обозначено, че са ментолови.

Общонационално проучване в САЩ от 2006 г. подкрепя изводите на авторите на изследването, показвайки, че цигарите с ментол се употребяват преди всичко от малолетните, непълнолетните и младите пушачи, но и от 1/3 от възрастните пушачи. Ментолови цигари консумирали 43,8% от американските пушачи на възраст 12-17 години, 35,6% от пушачите на възраст 18-24 години и 30,6% от пушачите на възраст над 35 години.

При това, докато общите продажби на цигари в САЩ спаднали с 22% в периода 2000-2005 г., продажбите на ментолови цигари се запазили в същите обеми, допълва PR Newswire.

Според официалните данни, всеки ден около 4000 американци на възраст под 18 години зяпалват за пръв път цигара, като от тях над 1 100 души се пристрастяват към вредния навик. По информация на Американския институт за борба с рака (NCI) тютюнопушенето и свърдзаните с него заболявания убиват 438 000 американци годишно.

Официалните данни на American Heart Association сочат, че 25,9 млн. мъже (23,9%) и 20,7 млн. жени (18,1%) в САЩ са заклети пушачи, реалният брой на жертвите на убийствения навик остава неизвестен.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Картон
18 Aug, 2008 | 22:35

много си заблуден пич, ама много


ttt
24 Jul, 2008 | 12:25

Тъпак си ти, щото който не е пробвал - той не знае! Кон с капаци си ти - виждаш само пътя по който си си поел. Един добре опитомен бял ( за съжаление ) роб, който вярва и изпълнява това което са му казали: "Пушенето е вредно, работата носи блага, земята се върти около слънцето ...". Някой ако си мисли, че земята се върти около слънцето може ли да го докаже? Аз смятам че слънцето се върти около земята, а земята около луната! Кой ще ми докаже че не е така? Момента да си свия още една цигара марихуана!

gogo
17 Jul, 2008 | 20:48

DOKATO ima tapaci , koito plashtat za otrova , i ia poglashtat dobrovolno, to za tiah niama opravdanie; Dobrite targovci prodavat na vseki!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.