Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сероводородът спасява живот при смъртоносна кръвозагуба
Николай Атанасов - 3 Юли 2008
При загуба на половината кръв от организма, оцелели 75% от вдишалите и 67% от получилите венозно газа мишки

Сероводородът (H2S, hydrogen sulfide) – токсичен газ със задушлива миризма на развалени яйца, може да спасява живот при екстремна и смъртоносна кръвозагуба на организма, показа експериментално изследване върху плъхове на американски учени от  Центъра за ракови изследвания “Фред Хъчинсън” (Fred Hutchinson Cancer Research Center) в Сиатъл, щата Вашингтон и Медицинския център на Университета на щата Вашингтон “Харбървю” в Сиатъл. 

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в новия, юлски брой на специализираното издание Journal of Trauma Injury, Infection, and Critical Care, което излиза от печат на 10 юли, съобщава MedicalNews Today.

Клетъчният биолог Марк Рот (Mark B. Roth) от Центъра “Хъчинсън”, хирургът Робърт Уин (Robert K. Winn) от медицинския център “Харбървю” и екипа им, успели експериментално да докажат, че вдишването или венозното въвеждане на малки количества сероводород значително увеличава оцеляването на опитните плъхове при смъртоносна загуба на кръв.

“Целта ни е разработването на животоспасяващо средство за хора, претърпели тежки кръвозагуби при инциденти, като автомобилни катастрофи например, или на бойното поле. Откритието очевидно ще е от полза на военните, но ще бъде използвано и за граждански медицински цели”, цитира пресслужбата на “Хъчинсън” думите на д-р Рот. Изследването на специалистите било частично финансирано от Агенцията за перспективни изследвания на Пентагона (U.S. Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), чийто стремеж е изготвянето на медикамент, който може да бъде използван на място от самите войници, които са критично ранени на бойното поле. Той трябва да повоши шансовете им за оцеляване при тежка кръвозагуба, забавяйки до минимум обмяната на веществата им в очакване на специализирана медицинска помощ.

Изследователите използвали успешно H2S за привеждането в състояние на обратима метаболитна хибернация, подобна на зимния сън при някои животни, на плъховете с провокирана летална кръвозагуба. Газът бил използван за предотвратяването на смъртта им поради недостатъчно кръвоснабдяване на основните органи и тъканите.

По време на експеримента, 75% от плъховете, вдишали сероводород (18 от 24), и 67% от гризачите, получили венозно газа (8 от 12), оцелели в течение на 2 седмици след като загубили 50% от кръвта в организма си. В двете контролни групи животни, които не получили сероводород, за същия период от време, в който се провеждал мониторинга, оцелели само съответно 23% (3 от 13) и 14% (1 от 7).

Най-важното в случая е, че при оцелелеите гризачи не били регистрирани никакви функционални и поведенчески отклонения, като животните дори успели да създадат нормално и здраво потомство, уточнява агенция “Новости”.

Рот посочва, че според военните разчети “ако войниците с тежки наранявания, успеят да останат живи 3 часа след раняването си, това ще е достатъчно за стабилизирането на ситуацията в зоната на боя и евакуирането им за получаването на специализирана медицинска помощ”.

Механизмът на въздействие на сероводорода върху обмяната на веществата все още не е напълно изследван. Според част от учените, отровният газ намалява потребностите от кислород, позволявайки на невроните на хипокампуса – мозъчния отдел, отговарящ за дишането и сърцебиенето, да продължат да функционират при ниските нива на кислорода, предизвикани от обилната кръвозагуба. 

Още през 2005 г. д-р Рот и колегите му използвали сероводород за предизвикването на обратимо състояние на хибернация при мишките. Предстои екипът да извърши задълбочени изследвания за възможностите за сероводородна терапия при кръвозагуби, силно преохлаждане (хипотермия) и инсулти.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.