Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кофеинът по-бързо зарежда мускулите след тежки натоварвания
Николай Атанасов - 2 Юли 2008
Голяма доза кофеин възстановява 66% по-бързо количеството гликоген в мускулите в рамките на няколко часа

Кофеинът помага на мускулите да усвояват по-добре глюкозата и значително увеличава скоростта на възстановяване на запасите от гликоген в мускулната тъкан след тежки физически натоварвания. Това установиха група австралийски учени от Института за медицински изследвания “Garvan” в Сидни, Института за медицински изследвания “St. Vincent” във Фицрой, щата Виктория в Австралия и Кралския Мелбърнски Институт към Технологическия Университет (RMIT) в Бундоора, Виктория, Австралия, в резултат на сложен експеримент с участието на тим професионални спортисти,  съобщава EurekAlert.

Известно е, че консумацията на кофеин и въглехидрати преди и по време на тренировки значително увеличава силата и издръжливостта на атлетите, но австралийският екип за пръв път доказал, че съчетанието от двете групи вещества способства и по-бързото възстановяване на работоспособността и издръжливостта на мускулите след натоварванията.

В експеримента на специалистите участвали 7 велосипедисти-маратонци, които в предварителния стадий на изследването въртели до пълно изтощение педалите на велотренажори, след което консумирали вечеря с минимално съдържание на въглехидрати. По този начин учените искали да намалят до минимум запасите от гликоген в мускулите им, преди експерименталното изпитаниена следващия ден.

Спортистите не яли нищо до следващия ден тренировка до изтощение в лабораторията, след което били разделени на две групи, едната от които получила енергийна напитки само с глюкоза, а другата – с глюкоза и кофеин. Двете групи почивали по 4 часа след силовата тренировка, след което от състезателите били взети мускулни биопсии и по няколко кръвни проби, за да се установи доколко мускулите са се презаредили с гликоген, както и концентрацията на глюкозо-регулиращите метаболити и хормони, глюкозата и инсулина в кръвта.

Целият експеримент от 2 тренировъчни сесии бил повторен след 7-10 дни, като единствената разлика била, че групата, която при първия опит пила само глюкозни напитки, той път приела напитки с добавка кофеин, и обратното. И в двата случая течностите били с еднакъв, цвят, аромат, вкус и количества въглехидрати, като единствената различаваща ги съставка бил кофеинът.

Клиничните изследвания на мускулната тъкан и кръвните проби показали, че през първия час след тренировката нивото на възстановяване на гликогена не се повлиявало съществено от наличието или не на кофеин в напитките. На 4-ия час от възстановяването обаче, спортистите приели кофеин показали 66% по-високи нива на гликоген в мускулите в сравнение с колегите си. В рамките на 4-часовия възстановителен период, в кръвта на консумиралите кофеин били отчетени по-високи количества на глюкозата и плазмения инсулин, както и на няколко протеини като калциево-зависимия киназа (kinase) и киназа В (kinase B), които участват в преноса на глюкозата от кръвта в мускулните клетки.

Авторите на изследването уточняват, че в експеримента са използвани големи дози кофеин – 8 мг. на килограм тегло, което се равнява на 5-6 чаши силно кафе. Прои повторни изследвания специалистите смятат да установят количествено благотворния ефект от по-малки количества кофеин.

Изследването може да има последствия за света на спорта, тъй като през 2004 г. кофеинът бе изключен от списъка със забранени вещества на Световната антидопингова агенция (WADA). Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of Applied Physiology.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.