Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американци откриха имунни убийци на рака на кожата
Николай Атанасов - 20 Юни 2008
Злокачествена меланома с метастази била унищожена за 2 месеца с ударна доза реагиращи на даден раков белтък Т-клетки

Американски учени успяха да излекуват напълно пациент с неоперативно отстраняема, злокачествена меланома (рак на кожата, б. ред.) с метастази, с помощта на голямо количество негови собствени имунни клетки, рзмножени в лабораторни условия, съобщава New Scientist. Туморът бил унищожен напълно за 2 месеца и вече 2 години не били регистрирани признаци за повторното му развитие, посочва разработилият терапията имунолог в Центъра за ракови изследвания “Фред Хъчинсън” (Fred Hutchinson Cancer Research Center) в Сиатъл, щата Вашингтон, Касиан Йи (Cassian Yee).

Екипът на д-р Йи успял да изолира група от една от разновидностите противоракови лимфоцитни клетки, т. нар. Т-хелпери CD4 на 55-годишен пациент със злокачествена меланома с метастази в белите дробове и слабините. Клетъчната култура, която реагирала на най-разпространения в тумора раков белтък NY-ESO-1, в течение на 2 месеца била изкуствено размножена в лаборатория, след което отгледаните 5 млрд. подобни клетки били инжектирани наведнъж в организма на пациента.

Лабораторната популация CD4-клетки се запазила във високи нива в организма над 3 месеца след успешния край на лечението. Според Йеи, ударната доза специфични Т-хелпъри е задействала в борбата срещу тумора и други имунни клетки, тъй като в хода на терапията били ликвидирани и раковите клетки, които не произвеждали белтъка NY-ESO-1.

Специалистът от Националния институт за лечение на рака (NCI) в Бетесда, Мериленд, Стивън Розенберг (Steven Rosenberg) предполага, че имунната реакция, провокирана от Йи, е задействала друг тип Т-клетки, CD8, които били използвани от екипа на Розенберг за лечение на меланома и показали 72% ефективност при 93 пациенти в хода на клиничното лечение. 

Методиката на Йи била приложена при още 8 пациенти, като техните ракови образувания също се повлияли от лечението, но все още не са напълно унищожени.

Въпреки окуражаващите резултати от изследването, вероятно засега то ще е ефикасно само при част от болните от меланома, тъй като не всички туморни оброзувания съдържат белтъка NY-ESO-1, както и не всички имунни системи реагират на този протеин като злокачествен.

Според онкологът от Медицинския център на Университета "Джорджтаун" в столицата Вашингтон, Луис Вийнър (Louis Weiner), постигнатото от д-р Йи ще помогне в рамките на около 10 години да бъдат разработени клетъчни терапии и срещу други типове рак и дори създаването на противоракови ваксини, не изискващи инжектирането на имунни клетки.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.