Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От герои в склонни към самоубийство опитни свинчета...
Николай Атанасов - 17 Юни 2008
ABC: Ужасяващата метаморфоза на щатските ветерани от Ирак и Афганистан, “жертвани” в експеримент с опасно лекарство
Джеймс Елиът и Chantix.
Джеймс Елиът и Chantix.

Страдащи от психически разстройства американски ветерани от Ирак и Афганистан били включвани от щатската администрация в експерименти за клиничното изпитване на нови лекарствени препарати, предизвикващи... натрапчива склонност към самоубийство и други вредни ефекти върху човешката психика, съобщава ABC News. Опасните странични ефекти на медикаментите били известни, но пазени в тайна от доскорошните “герои за еднократна употреба”, превърнати в опитни свинчета, показало съвместното журналистическо разследване на американската телевизия и водещия ежедневник The Washington Times.

В един от експериментите, организирани под егидата на Федералния департамент по въпросите на ветераните (US Department of Veterans Affairs; VA), в продължение на 3 месеца върху ветерани с психични разстройства бил тестван антиникотиновия препарат Chantix, без предупреждение за сериозните му странични ефекти, включващи натрапчиви мисли за самоубийство и други психоневрологични отклонения.

Експериментът започнал в края на ноември 2007 г., но едва на 29 февруари 2008 г. участниците в него получили официалното предупреждение на ведомството за потенциалната опасност за психическото им здраве. То било допълнено с три предупреждения със “задна дата” от 20 ноември, 18 януари и 1 февруари 2008 г. от Управлението за контрол над продуктите и лекарствата на САЩ (FDA), че препаратът Chantix на фармацевтичния гигант Pfizer може да предизвика сериозни странични ефекти, сред които “повишена тревожност и безпокойство, невроза, тежки депресивни състояния и склонност към самоубийство”.

“За тях сме само лабораторни мишки, морски свинчета и герои за еднократна употреба”, коментира фатално закъснялото предупреждение една от жертвите на експеримента, бившият снайперист от американската армия, Джеймс Елиът (James Elliott), който получавал за приемането на Chantix по $ 30 месечно. Три години по-рано Елиът напуснал армията с диагноза “посттравматично стресово разстройство” (PTSD), получено в резултат на 15-месечната му служба в Ирак в периода 2003-2004 г.

След месец използване на Chantix, Елиът получил тежък психически срив и нощните му кошмари за войната в Ирак се завърнали. По време на един от пристъпите си, ветеранът взел зараденото си оръжие и излязъл от вкъщи в неизвестна посока, хвърляйки в ужас годеницата си Тами, която уведомила полицията, уточнявайки че “той е въоръжен и изключително нестабилен”. Когато полицаите го открили насред улицата с пистолет в джоба, той ги попитал дали ще го застрелят, след което ги помолил да го направят.

“Непонятно ми е, как изследването е продължило, след като на ръководителиту му са били уведомени за този случай”, коментира скандала Артър Каплан (Arthur Caplan), директор на Центъра за биоетични научни изследвания към Университета на Пенсилвания, който уточнява че тестването на Chantix върху рисковата група хора продължава и в момента, в разрез с всички правила на медицинската етика.

Представителят на Департамента по ветераните, организиращ експериментите, д-р Майлс МакФол (Dr. Miles McFall) контрира с аргумента, че до момента не са открити убедителни доказателства, че психологическото разстройство се е задълбочило по вина на Chantix, поради което той не вижда причини за за прекратяването на тестовете на лекарството.

В момента Chantix продължават да приемат близо 140 ветерани с диагноза “посттравматично стресово разстройство”. Лекарството се приема в рамките на общо 25 клинически изследвания с участието на ветерани, като представителите на компанията Pfizer посочват, че “ползите от използването на Chantix са по-големи от рисковете”.

Въпреки “успокоенията” на фармацевтите, Федералната авиационна агенция на САЩ (FAA) е забранила приемането на Chantix от пилотите преди полет, заради “нежелателните странични ефекти”.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.