Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Да видиш бял свят два пъти...
Николай Атанасов - 9 Юни 2008
Американско момиченце се роди 2 пъти – веднъж за животоспасяваща операция в 23 седмица и втори 1 месец предсрочно
Мейси Хоуп.
Мейси Хоуп.

Щастливите Чад и Кери МакКартни.

Американско момиченце от Тексас имаше невероятния късмет и щастие да се роди два пъти – първият, на 6-ия месец от вътреутробното развитие за животоспасяваща операция по отстраняване на тумор, и след това втори, месец предсрочно, съобщава MSNBC.

На 23-тата седмица от бременността, родителите Чад и Кери МакКартни (Chad and Keri McCartney) решили да направят ултразвук, за да разберат пола на 4-тото си дете. Изследването обаче показало, че в седалищната област на плода има тумор с размерите на грейпфрут.

Въпреки че бил доброкачествен, туморът застрашавал живота на плода, тъй като заради размерите си “крадял” твърде много от кръвта му. Наблюдаващият бременността акушер насочил Кери за спешна операция в Тексаската детска болница в Хюстън.

Нагърбилият се с интервенцията зародишен хирург, д-р Дарел Кас (Dr. Darrell Cass), уточнява, че подобни образувания не са рядкост, но обикновено остават малки и не оказват влияние върху развитието на плода. Тумор с подобни размери обаче се среща  един път на 40 000 бременности и прави раждането твърде несигурно.

За пълното отпускане на мускулатурата на матката по време на продължилата 4 часа операция, Кери била подложена на изключително дълбока упойка, 7 пъти по-силна от наркозата при обичайните операции. Тя била изцяло извадена от коремната кухина на майката, за да бъде отворена, без да се повреди плацентата. От разреза било извадено тялото на бебето от страната на тумора, като в матката останала само главата.

След отстраняването на образуванието, момиченцето, прекарало на бял свят около 20 минути, било върнато благополучно в утробата на майка му.

Плодът и майката прекарали добре интервенцията и 10 седмици по-късно, на 3 май 2008 г., Кери родила месец предсрочно хирургично поправеното и вече напълно здраво бебе, получило името Мейси Хоуп.

Освен уникалното двойно “раждане”, историята на малката Хоуп е забележителна и с факта, че до момента в света са регистрирани по-малко от 20 успешни операции на неродени бебета.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.