Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британци ще клонират стволови клетки от тъкани на мъртъвци
Николай Атанасов - 4 Юни 2008
Законодателна поправка ще позволи клонирането за изследователски цели на клетки от хора, починали още преди 30 години

Правителството на Великобритания внесе законодателна поправка, позволяваща на учените на Острова да използват тъкани от покойници за клонирането на стволови клетки за изследователски цели, съобщава британският ежедневник The Times

Поправката е внесена по предложение на Министерството на здравеопазването, което поискало на лабораториите да бъде разрешено използването на намиращите се на разположение тъкани за получаването на клонирани стволови клетки, без формалното разрешение на донора. Това ще позволи използването в генетичните изследвания на тъкани, дарени за медицински цели още преди 30 години.

Учените ще могат да използват материал от хора, починали след като са решили да дарят тъканите си, както и от анонимни донори и от такива, с които не могат да се свържат. Много от британските лаборатории разполагат с “банка от тъкани” – своеобразни “библиотеки на ДНК”, които могат да изиграят важна роля в откриването на средства за лечение на заболявания като диабета и болестите на двигателните неврони.

Доскоро властите настоявали, че изследователите трябва предварително да се свържат с донорите на тъкани и да поискат от тях официално разрешение за използването на ДНК за създаването на клонирани ембрионални стволови клетки. Водещите учени в областта, сред които и трима лауреати на Нобелова награда, отбелязали, че понякога получаването на подобно разрешение е невъзможно, тъй като донорите са починали, дарили са тъканите си анонимно или местонахождението им е неизвестно. Същевременно забраната за използване на ДНК без съгласието на донорите е спирачка, която пречи на важни медицински изследвания.

Съгласно внесените от правителството поправки в Закона за оплождането и ембриологията на човека, който в момента се разглежда от британския парламента, тъканите от лабораторните хранилища ще се използват без официално съгласие от страна на донорите. Поправката, която се очаква да получи одобрението на мнозинството от депутатите в долната Камара на общините на парламента, ще бъде гласувана до края на седмицата.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.