Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Виждам мислите ти...
Николай Атанасов - 4 Юни 2008
Американци разработиха компютърен модел за “четене” на прости мисли

В близко бъдеще хората ще имат възможността буквално да “четат” човешките мисли, съобщава PCWorld, представяйки резултатите от изследване на специалисти от Университета “Карнеги-Мелън” (Carnegie Mellon University), създали компютърен модел, който може да чете човешките мисли, свързани с конкретни прости съществителни, при които се активират точно определени зони от мозъка. Резултатите от изследването са публикувани в последния брой на специализираното издание Science от 30 май.

Четящият мислите софтуер се родил от обединените усилия на компютърния специалист Том Мичъл (Tom M. Mitchell) и когнитивният невролог Марсел Джъст (Marcel Just).

Двамата използвали данни от функционалната магнитно резонансна томография (fMRI) на мозъка, за да създадат сложен компютърен модел за предсказване на активността предварително определени участъци в мозъка при мисленето за “конкретни съществителни”.

На основата на изследванията, анализирайки томографията, програмата може с достатъчно висока точност да определи простата дума от рода на “самолет” или “кервиз”, за която си мисли участващията в изследването, но не и абстрактни понятия или сложна, съставна мисъл.

При създаването на модела Мичъл и Джъст заложили fMRI-активационните маркери за 60 конкретни съществителни, разпределени в 12 категории, сред които “животни”, “части от тялото”, “сгради”, “насекоми”, “сгради”, “дрехи”, “превозни средства”, “зеленчуци” и т. н.

За усъвършенстването на програмата бил анализиран “текстов корпус” от набор текстове с над 1 билион думи, като се отбелязвала употребата на всяко съществително по отношение на основен набор от 25 глагола, свързани с човешките възприятия или моторни функции. Комбинирайки информацията от мозъчния скенер и анализа на текстовия корпус, компютърът бил в състояние да предвиди мозъчната активност в съответната зона, предизвикана от мисълта за хиляди конкретни съществителни.

Работата на Мичъл и Джъст може да спомогне за успешното използване на MRI-скенерите за разпознаване на човешките мисли, което от своя страна ще е от полза при изследването и лечението на аутизма, мисловни разстройства от рода на параноидната шизофрения и семантични деменции от рода на Болестта на Пик, посочва Medical News Today.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Antiterorist
04 Jun, 2008 | 12:45

"Работата на Мичъл и Джъст може да спомогне за успешното.." залавяне на терористите още щом минат през скенера на границата. :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.