Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кокаиновата зависимост променя мозъка на молекулярно ниво
Николай Атанасов - 29 Май 2008
Изследване на белтъците на мозъка при маймуни, показва защо е толкова трудно да се преодолее кокаиновата зависимост

Първото мащабно изследване на белтъците в мозъка на маймуни с кокаинова зависимост показва, че промените в структурата и функциите на мозъка при дългосрочна употреба на този наркотик са много по-дълбоки и многочислени, отколкото се е смятало досега, съобщава Newswise, цитирайки резултатите от изследването на американски учени, публикувано в специализираното издание Molecular Psychiatry.

Според водещият автор на изследването, д-р Скот Хемби (Scott E. Hemby) от Института по медицина на Университета “Уейк Форест” в Северна Каролина, макщабите на откритите промени, вследствие действието на наркотика, дават биологично обяснение, защо е толкова трудно човек да преодолее зависимостат си към кокаина.

Изследователите от “Уейк Форест” и Университета “Емори” в Джорджия използвали модерната “протеомна” технология, позволяващата едновременния анализ на хиляди протеини, за да направят сравнение между “протеомата” – всички белтъци, действащи в определена област на мозъка в конкретен момент, между група маймуни, пристрастили се сами към кокаина, и контролна група животни, неупотребяващи наркотика.  Маймуните били избрани като обект на изследването, тъй като при тях са открити най-големи поведенчески, анатомични и биохимически прилики с човека.

При сравнителното изследване били открити дълбоки промени, засягащи както структурата, така и метаболизма и импулсите на мозъчните неврони. Учените смятат, че промените са трудно обратими след спирането приема на кокаин, което обяснява честото повторно изпадане в зависимост.

Резултатите от изследването могат да помогнат при създаването на медикаменти за терапия на негативните изменения на мозъка и възстановяването на нормалното функциониране на невроните, което да повиши успеваемостта на борбата с кокаиновата зависимост. Мащабни изследвания за разработването на ефективни лекарствени средства срещу кокаиновата наркомания в момента се провеждат в Университета на Тексас, уточнява Newswise.

Според различните официални и неофициални оценки в САЩ, броят на пристрастените към кокаина американци е между 2,4 и 6 млн. души. Официално одобрени и лицензирани препарати за лечение на зависимостта към този наркотик към момента няма.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.