Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
5 правила за работа с компютър
20 Май 2008
Няколко правила на офталмолозите за облекчаване на синдрома на компютърното зрение

Хората, които прекарват часове пред екрана на монитора, рискуват да развият “синдрома на компютърното зрение”. Той се изразява в замъглено зрение, болки в очите и главата и повишена чувствителност към светлина.

Синдрома на компютърното зрение е понятие, което въведе Американската оптометрична асоциация (American Optometric Association)”, коментира д-р Кент Даум (Kent Daum), вицепрезидент на колежа по оптoметрия в Чикаго.

Работата с компютър повишава напрежението на очите, тъй като картината не е толкова ясна, както при печатен документ и очите се фокусират по-трудно”, обяснява д-р Даум.

Освен възникването на дискомфорт в очите хората, работещи с компютър, особено тези, които носят очила, често имат проблеми с врата и гърба. “Това се случва, защото очилата не са предназначени за работа с компютър, поради което хората се накланят напред, когато трябва да напишат нещо и се отдръпват от монитора, за да видят определено изображение, а това е доста натоварващо упражнение”, допълва д-р Даум.

Ето няколко правила на офталмолозите за предпазване от синдрома на компютърното зрение:

1. Периодично мигайте, когато работите с компютър. Когато се концентрираме върху нещо, честотата на мигане намалява, което води до изсъхване на очната ябълка.

2. Спазвайте правило “20/20”. На всеки 20 минути отделяйте погледа от монитора поне за 20 секунди. Това упражнение намалява риска от проблем с очите, поради по-малкото мигане.

3. Намалете осветеността на работното място. Може да използвате лампи с по-малка мощност в стаята или регулатор на осветлението. В полето на вашето зрение не трябва да има прозорец. Премахнете отраженията от екрана на своя монитор.

4. Обърнете внимание на разположението на монитора. Екранът трябва да бъде точно пред вас, за да не е нужно да се обръщате когато поглеждате в него. Мониторът трябва да бъде на нивото на очите или малко по-ниско от тях.

5. Използвайте специални компютърни очила и филтри за екрана на монитора, които да предпазват очите.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

megan
09 Jun, 2008 | 14:53

А бе никъде не виждам написано "облеГчавам"?!
На заглавието си е написано с "к"!

облегчава
20 May, 2008 | 12:04

Не съм лингвист, ама мисля, че се пише "облеКчавам".


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.