Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стресът при бременност повишава риска от астма и алергии при бебето
Николай Атанасов - 19 Май 2008
Изследването на учени от Харвард сочи, че майчиният стрес влияе негативно на развитието на имунната система на плода

Честите и силни стресови ситуации, преживявани от бъдещите майки по време на бременността, способстват за развитието на астма и алергични заболявания при детето, съобщава специализираното издание The Science Daily. Тези изводи се съдържат в изследване на американски учени от Университета “Харвард”, представено на ежегодния конгрес на Американското торакално общество (American Thoracic Society) в Торонто.

Специалистите от Харвардския медицински институт изследвали нивото на имуноглобулина Е (IgE), играещ ролята на маркер при алергичната реакция на имунната система, в кръвта от пъпната връв на 387 новородени. Паралелно с това било анализирано нивото на стреса на младите майки по времето на бременността и концентрацията на потенциални въздушнопреносими алергени в техните жилища.

Изследването показало, че при бременност, съпроводена със силни стресови ситгуации, по-често се раждат бебета с завишени нива на IgE в пъпната кръв. Тази закономерност се забелязвала дори и при ниски нива на прахови алергени в жилището на майката, уточнява водещият автор на изследването, д-р Розалинд Райт (Rosalind J. Wright), асистент-професор по медицина от Brigham & Women's Hospital и Харвардския медицински институт.

По-ранни изследвания пи животните показали, че повишеното въздействие на прахови алергени от рода на домашните прахови кърлежи (Dermatophagoides), увеличават риска от развитието на астма при потомството. При съчетанието на стресови ситуации и повишено ниво на алергените по време на бременността, негативното влияние върху формиращата се имунна система на плода се засилва, посочват учените. Последващите изследвания при човека потвърждават тази теория.

“Изследването е поредното свидетелство, че високите нива на стрес при майката, предизвикан от финансови проблеми или лоши взаимоотношения в семеството, оказва влияние при формирането на имунната система на плода”, заключава д-р Райт.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.