Факти, Анализи, Коментари
   3 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учените разгадаха защо мечките не губят мускули през зимния сън
Николай Атанасов - 16 Май 2008
Специален кръвен фактор блокира разпада на белтъците, откритието може да помогне за спиране на процеса при хората

Мечките са способни да произвеждат вещество-мощен инхибитор, което да възпрепятства разграждането на белтъците. Благодарение на това, по време на неколкомесечния зимен сън (т. нар. хибернация, б. ред.), едрите бозайници губят само мазнини, но не и мускулна маса, установиха микробиолози от Групата за изследвания на рака от Департамента за биохимия и молекулярна биология на Университета на Барселона, съобщава Science Daily.

Изследването на испанските учени, което бе публикувано в специализираното издание за пръв път намира физиологическо обяснение на известния отдавна на научната общност ефект, че при зимния сън мечките на губят мускули, подобно на хората при глад или продължително обездвижване, осочва агенция “Новости”.

В проведения от тях експеримент, изследователите искали да проучат физиологичната реакция мускулните клетки на лабораторни плъхове, отгледани с кръвна плазма от кафеви мечки (Ursus arctos) от Пиренеите, взета по време на зимен сън. Оказало се, че плазмата на “спящите мечки” забавя с 40% процеса на разпад на белтъците в мускулните клетки на плъховете.

“Това предполага наличието на специален фактор в плазмата на мечките в хибернация, който регулира разпада на белтъците и блокира този процес в организма”, посочва ръководителят на изследването, професорът по биохимия и молекулярна биология от Факултета по биология от Университета на Барселона, Хосеп Архилес (Josep M. Argiles).

Физиологичната способност да изпадат в зимен сън е характерна особеност от жизнения цикъл на мечките. Пиренейските кафеви мечки, които са защитен вид в Испания от 1973 г., обикновено спят от втората половина на ноември до март-април. По време на съня те не приемат храна и вода, и обмяната на веществата им се забавя, но те са в състояние да поддържат достатъчно висока температура на тялото.

Разрушаването на мускулната тъкан (кахексия, б. ред.) е признак на тежки нарушения на обмяната на веществата и при човека е свързано преди всичко с тежки заболявания като рак и СПИН, или с продължителен период на недохранване, глад или обездвижване. Механизмът на разрушаването на белтъците в човешката мускулна тъкан обаче все още е недостатъчно добре изучен.

“В сравнение с познанията ни в областта на синтеза на белтъци, все още знаем твърде малко за процесите на разрушаването им, и особенно за принципите на регулиране на тези процеси. По тази причина проучването на евентуалния блокиращ ефект на плазмата на спящите мечки, който регулира протеолизата (разпада на белтъците, б. ред.), е единствения начин за откриването на средства за лечение на това заболяване при хората”, смята Архилес.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.