Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Два дюнера на седмица могат да ви докарат инфаркт след 10 години
Николай Атанасов - 16 Май 2008
Учени откриха в дюнерите на Острова 111-139 г мазнини – двойно над дневната норма за жените и 40% над тази за мъжете

Изследване на ястията, продавани от заведенията за бързо хранене на Острова, даде шокиращи резултати – една порция дюнер-кебап (doner kebab) съдържа толкова мазнини, колкото винена чаша олио, а останалите подобни ястия също са много над максималната дневна норма мазнини, съобщава британският ежедневник The Daily Mail. Специалистите по хранене са категорични, че 2 такива дюнера на седмица, могат да ви докарат инфаркт в рамките на 10 години.

Диетолози и експерти по здравословно хранене от Съвета на графство Хемпшир извършили проверка на съдържанието на мазнини и сол в ястията в 150 от популярните заведения за бързо хранене от типа “take away”, в т. ч. специалитети от китайската и индийската кухня, пизци, дюнер-кебапи, пържена риба и картофи и т. н. Ръководителят на изследването, ръководителят на Отдела за хранене и диетология към Болничното управление на Портсмут (Portsmouth Hospitals Trust), Денис Томас (Denise Thomas) посочва, че повечето предлагани храни съдържали повече от дневната доза мазнини само в една порция, посочва The Guardian.

Откритото в дюнер-кебапите количество мазнини било между 111 и 139,3 грама – 2 пъти повече от пределно допустимата дневна норма от 70 грама мазнини за жените и близо 40% повече от допустимите за мъжете 90 грама. “Тоест, ако дюнерът е с тегло 400 г, то съдържанието на мазнини е 1/4 от теглото на цялото блюдо”, коментира Томас.

“111 грама мазнини ви носят 1000 калории, което се равнява на винена чаша с олио. По.-голямата част от мазнините са наситени, които повишават холестерина и запушват стените на артериите. Ако употребявата такава храна 2 пъти седмично като допълнение към обикновения ви рацион, тя започва да работи като бомба със закъснител за развитието на исхемична болест на сърцето”, допълва специалистът.

“Негативното влияние зависи от диетата, към която се придържате през останалото време, и колкото по-възрастни и по-малко активни сте, толкова по-малко вероятно е да прочистите организма си от тези мазнини. Ако консумирате много плодове и зеленчуци в останалото време, няма да имате проблем. Ако обаче ядете пайове, чипс и пържени храни на закуска, то се движите право към инфаркт до 10 години”, посочва Томас.

“Смятам, че местните власти, които контролират “take away” трябва да се заемат сериозно с този въпрос, защото 60% от населението на Портсмут страда от затлъстяване или наднормено тегло и тази храна играе сериозна роля за това”, заключава ръководителката на изследването, което показало, че най-малко мазнини се съдържало в китайското блюдо със свинско и пържена риба треска с пържени картофи.

Според единствения в Европа стандарт за здравославно хранене, датския Закон за храните, в ястията не трябва да има повече от 5% трансмазнини. 60% от изследваните дюнери съдържали повече от 5% мазнини, докатоостаналите ястия се вмествали в датските норми.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.