Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
18-годишна британка живее с 3 сърца, лекарите смятат оцеляването й за чудо
Николай Атанасов - 12 Май 2008
Собственото сърце на Лиан Никълсън развива кардиомиопатия, когато е на 12, следват 2 сърдечни трансплантации

Лиан след първата си трансплантация през 2002 г.

18-годишно британско момиче може да се похвали, че за краткия й живот в гърдите й са били 3 сърца – нейното собствено и 2 трансплантирани, съобщава The Daily Mail. В момента Лиан Никълсън (Leanne Nicholson), чието оцеляване са смята за медицинско чудо, се възстановява успешно след последната сърдечна трансплантация, извършена преди 3 месеца, в дома си в Чопингтън, Нортъмбърленд.

 До 12-годишна възраст, Лиан е нормално и здраво дете, но всичко това се променя след тежка вирусна инфекция, прекарана през април 2002 г. Агресивният вирус с неизвестен произход атакува мускулната тъкан на сърцето й и тя развива тежка форма на кардиомиопатия, като лекарите сравняват нанесените на сърцето й увреждания с тези след прекарани 3 масирани инфаркта.   

Второто си сърце Лиан получава от млада жена, починала от черепно-мозъчна травма през 2002 г. За щастие на всички, трансплантацията минава успешно, но 14 месеца по-късно организмът на момичето развива силна имунна реакция срещу присадения оргън и започва хроничното му отхвърляне. Щастието бързо се сменя с ужас, след като и най-силните имунодепресанти не могат да потиснат реакцията на отхвърляне на сърцето.

Хирурзите опитват да стабилизират сърдечния ритъм на Лиан с пейсмейкър, но операцията не носи успех, защото второто сърце на момичето вече е твърде слабо. През 2003 г. Лиан отново е приета в интензивно отделение със сърдечна недостатъчност и оттогава живота й започва да мъждука в очакване на неизбежната гибел. “Шансовете да получа второ донорско сърце бе най-малко 1 на 1 000 000 заради острия недостиг на органи”, разказва самата Лиан.    

Родителите й, Хелън и Робърт Никълсън, се подготвили за най-лошото, след като през януари т. г., малко след 18-ия си рожден ден, Лиан развива пълна сърдечна недостатъчност. Единственото й спасение би била спешна сърдечна трансплантация, без която момичето, което е в безсъзнание и живота й се поддържа от апарати, не би оцеляло повече от 30 дни.    

За неин късмет обаче, след 3 дни, в които е на границата на смъртта, за нея се намира ново подходящо сърце – на 35-годишен мъж от Лондон, загинал при автомобилна катастрофа. След трансплантацията Лиан започнала да се възстановява учудващо бързо и самата тя разказва, че не се е чувствала толкова добре от години. Според лекарите й, шансовете й да заживее нормално с новото си сърце са много добри. Специалистите посочват, че присаденито сърце удължава живота на пациентите средно с 10 години, като част от тях живеят 20 и повече години, така че Лиан вече може да прави планове за бъдещето.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.