Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Да си отслабваме по български, посъветва наш известен диетолог
1 Май 2008
Разделното хранене е чалга в медицината или жена с три гърди, обясни картинно доц. Светослав Ханджиев

Това заяви доц. Светослав Ханджиев, председател на българската асоциация за здравословно хранене и началник на отделението за метаболитни болести в Транспортна болница - София, предаде репортер на БГНЕС. Той е избран от Хироко Того, японска репортерка на телевизия Би Би Си, за герой на документален филм, посветен на борбата със затлъстяването в България.

Того подготвя всяка седмица филм за европейски личности, като представя начина им на живот и работа, каза репортерката пред журналисти. Тя сподели, че била много впечатлена от методите за отслабване в България и затова се е свързала с доц. Ханджиев.

Българинът да се върне към традиционния си начин на хранене, призова известният диетолог. Нашата кухня е много близка до средиземноморската диета, призната за най-здравословна в света. Нискомаслено кисело мляко, гювеч, таратор, много зеленчуци, боб, леща, пълнозърнест хляб – това са продукти, които съчетани с много движение довеждат до много добри резултати при свръхнормено тегло. Киселецът и копривата са растения, които се консумират само на Балканите. Копърът, магданозът, лукът, чесънът и маврудът са естествени антиоксиданти.

Медикаментите с прополис, които са разделени на 6 групи, имат също много добър ефект. Все още не е доказано въздействието на прополиса върху хормоните, свързани със затлъстяването, каза доц. Ханджиев.

И в науката има чалга, такава в момента е тезата за разделното хранене, смята диетологът. Той цитира афоризма, че ако такова хранене е полезно, майката щяла да има три гърди – за въглехидратна, белтъчна храна и такава, богата на мазнини.

В няколко центъра за отслабване (Китен, Несебър и Албена) правилната диета е съчетана с бързите танци – латино, ръченици, хора, рокендрол.

Според доцента 60% от българите имат свръхтегло и затова децата трябва от най-ранна възраст да се приучват към здравословно хранене. Той посъветва 5 пъти дневно да се консумират плодове и зеленчуци, като се избягват сладките – грозде, диня, пъпеш, които имат висок гликемичен индекс; осем чаши вода за 24 часа и два пъти седмично риба – тлъста и нетлъста. Балансираното хранене, не “оливането” по време на празници, е най-добрата формула за здраве, стана ясно още от думите му. /БГНЕС


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.