Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кучето в дома пази децата от развитието на алергии
Николай Атанасов - 29 Април 2008
То намалява значително риска от алергии, предизвикани от полени и други въздушни алергени, обявиха германски учени

Отглеждането на куче вкъщи намалява риска от развитието на алергии при малките деца, съобщава Reuters, цитирайки резултатите от мащабно изследване на екип учени от Националния изследователски център за околната среда и здравето (National Research Centre for Environmental Health; NRCEH) в Мюнхен.

Изводът на специалистите се базира на продължило 6 години изследване на 9000 деца, в рамките на което родителите попълнили детайлен въпросник за евентуалните алергични симптоми на децата им от раждането до 6-годишна възраст и били взети кръвни проби на 1/3 от децата за тестиране за наличието на антитела срещу често срещаните алергени. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание European Respiratory Journal.

Според учените, израстването на децата в домашна среда, в която има куче, приучава имунната им система да е по-малко чувствителна към причинителите на алергични реакции като астма, екзема и сенна хрема.

Специалистите все още не са открили конкретната причина за развитието на подобен “имунитет”, но предполагат, че ранното излагане на микробите, носени от кучешката козина, помага да развитието и заздравяването на имунната им система. При децата, които имали чести контакти с кучета, но нямали куче вкъщи, не бил установен същия защитен ефект.

“Изследването ясно показа, че наличието на куче в къщата в периода на детството предизвиква чувствително намаляване на нивмата на чувствителност към полени и други вдишвани алергени”, посочва водещият автор на изследването, Йоахим Хайнрих (Joachim Heinrich).


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ina
14 May, 2008 | 13:17

Абсолютно вярно! Детето ми расте с куче и две котки в къщи,от бебе.Като изключа обичайните настинки и хреми,не мога да се оплача от по-сериозни проблеми.Напротив,много познати,които като малки са имали проблеми и алергични реакции,не са имали домашни животни в къщи.

nadja
29 Apr, 2008 | 20:35

Абсолютно съм съгласна с изводите на учените.Даже бих добавила,че вероятно същото важи и за котката.Имам три деца,които са израстнали с котки от детството си и никое от тях не е проявило алергии от горе споменатите-астма,сенна хрема и екземи.Но специално за кучетата все още в България няма достатъчно култура,за да се предпазят хората и особено децата от кучешката тения.За това е необходимо да се образоваме и в тази област,като всяка друга.Необходимо е животните да бъдат здрави и да бъдат отглеждани с добри грижи и любов.Тогава децата ще израстват и като добри и хуманни хора.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.