Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Глобалното затопляне може да предизвика слепота
8 Април 2008
Медиците настоятелно предупреждават за пагубното въздействие на климатичните изменения върху здравето на човека.

Отдавна е доказано, че измененията в климата влияят отрицателно върху здравето на човека. Сега учените показаха, че глобалното затопляне увеличава риска от развитието на катаракт (перде на очите), съобщи Франс Прес.  

Според учените опасността от заболяване от катаракт се увеличава, защото се увеличават и вредните утравиолетови лъчи. “Развитието на тази болест се свързва с три основни фактора – напредналата възраст, пушенето и въздействието на ултравиолетовите лъчи”, - коментира доктор Адреас Мюлер по време на честването на Световния ден на здравето (7 април), който тази година е под надслов “Защита на здравето от климатичните изменения”.

Специалистите напомнят, че за нашето зрение е изключително вредно не толкова световното затопляне на климата, а по-скоро разрушаването на озоновия слой. Те настоятелно съветват да се защитават очите от силно слънце, да не се позволява на децата да се намират дълго време под директни слънчеви лъчи и отбелязват, че според статистиката, всеки втори случай на получена слепота е именно от катаракт - затъмняване на очната леща, вследствие на кристализация на нейната тъкан.

През последните години медиците настоятелно предупреждават за пагубното въздействие на климатичните изменения върху здравето на човека. Според тях през следващото десетилетие този проблем ще бъде един от най-големите по целия свят.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.