Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тези, които ядат повече сладко, имат по-здрави зъби
7 Април 2008
Мащабно изследване доведе стоматолозите до този парадоксален извод

Анализ  на резултатите от мащабно изследване, проведено от стоматолози от Медицинския център към Рочестърския университет (University of Rochester Medical Center), доведе до парадоксален извод – децата, които имат по-голямо тегло от нормалното имат по-здрави зъби.

По време на проучването са били изучени повече от 18 хиляди американски деца и юноши на възраст между 2 и 16 години. Оказало се, че пълните и слабите деца, които са на възраст от 2 до 5 години, почти нямат различия в състоянието на зъбите и броя на кариесите. При децата и юношите от 6 до16 години обаче подобно разделение съществува – при децата с по-голямо тегло, състоянието на зъбите е много по-добро, в сравнение с тези, които имат стройна фигура.

Къде е парадокса?

Много добре е известно, че пълните деца, по принцип, се хранят с повече сладки лакомства. Известно е също, че захарта действа разрушително върху зъбите. Оказва се обаче, че захарта не действа по този начин върху притежателите на излишни килограми. Авторите на изследването коментират, че за момента няма логическо обяснение на този парадокс.

Пълните данни от изследването ще бъдат публикувани в списание Community Dentistry & Oral Epidemiology.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

gogo
16 Apr, 2008 | 21:50

Разбира се, теорията, че бактерии се хранели от захарта и произвеждат млечна киселина, която разяжда емайла е ФАЛШИВА!

Истината е, че зъбите се повреждат поради недостиг на минерали и разрушаване на костната тъкан, виж http://emilova.top-forum.net/forum-f1/topic-t41.htm#170


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.