Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дългият сън помага за отслабването
5 Април 2008
По време на сън се произвежда хормонът, който контролира апетита

Според проучване на френската организация INSERM, която се занимава с изследвания в областта на биологията и медицината, дългият сън помага да се намали теглото, съобщи агенция France Presse. Получените резултати показват, че не само общоизвестните причини - неправилно хранене и ниска физическа активност, но и недостатъчният сън могат да доведат до излишни килограми.

Според Карин Шпигел, член на екипа, връзката между излишното тегло и дефицитът на сън е била установена в хода на многобройни анкети с хора от седем страни. Забелязана е например обща тенденция към напълняване в САЩ в последните 50 години, което съответства и на намаляването на времето за сън пак там.

Според Шпигел, ключът към тази тенденция е в два хормона, които регулират апетита и се изработват по време на сън. Това е грелин, отговарящ за чувството за глад и изгаряне на мазнините и лептин, който регулира съдържанието на мазнини в организма и намалява апетита. Изследователите са открили, че при човек, който две нощи поред спи по 4 часа, производството на грелин се увеличава с 28%, а на лептин намалява с 18%.

Изследователите от Университета за здравеопазване "Блумберг" на Джон Хопкинс изчисляват, че всеки излишен час сън намалява вероятността детето ви да страда от свръхтегло с 9%. При децата, които спят недостатъчно, шансът за затлъстяване е с 92% по-голям, отколкото при другите, които спят нормално.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.