Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хормоните за менопауза дават резултат при лечението на шизофрения
18 Март 2008
Революционно откритие, нарекоха го учените. Естрогенът намалява халюцинациите

Хормоните, които помагат на жените да преодолеят менопаузата, помагат и за изчезването на най-страшните симптоми на шизофренията, показва неотдавна проведено изследване, съобщава The Age.

Учените са стигнали до извода, че женският полов хормон естроген съкращава количеството на халюцинациите, с което подобрява състоянието на жените, страдащи от силни психически разстройства. " Това е революционно откритие- коментира професор Джайашр Кулкарни- И най-сериозното доказателство за това, че шизофренията може да се лекува по нов способ- със женски репродуктивни хормони."

Естрогенът, силен невростероид, е ключов компонент на заместващата хормонална терапия, противоречиво лечение, което може да избави жените от неприятните прояви на периода на менопаузата. Точно поради неговата липса жените са повлияни от риска от сериозни психически заболявания, а при неговото набавяне заболяването протича при тях по-леко, отколкото при мъжете.

Професор Кулкарни е изследвала този въпрос в продължение на 15 години. Екипът и е изучил историята на заболяването на 102 пациентки в Мелбърн. На жените са давани умерени дози хормони със специална лепенка, която се прилага при заместващата хормонална терапия. " При жените, които получаваха дозата хормони в продължение на осем седмици, намаляха проявите на най-сериозните симптоми", казва експертът.

"Хормоните действаха като ефективни антипсихотични препарати, които влияят на рецепторите на допамина и серотонина, а така също и възстановяват невронната тъкан. Жените не рискуваха да се разболеят от рак на гърдата, тъй като лечението беше краткосрочно."


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.