Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американци излекуваха хемофилията при мишките
Николай Атанасов - 19 Февруари 2008
Екип от Университета Йешива успял да спре хемофилията А чрез трансплантация на ендотелиални клетки в черния дроб

Изследователи от Медицинския колеж “Алберт Айнщайн” към Университета Йешива в Ню Йорк установиха, че развитието на хемофилията А е свързано с дефект на ендотелиалните клетки на черния дроб. След присаждането на донорски ендотелиални клетки от здраво животно, те успели да излекуват този тип хемофилия при мишките, съобщава The Science Centric. Резултатите от изследването им са публикувани в последния брой на специализираното издание Journal of Clinical Investigation от 14 февруари.

Хемофилията е тежко наследствено заболяване, при което всяко нараняване води до обилно и продължително кръвотечение заради нарушеното съсирване на кръвта. Най-честата форма на заболяването е хемофилия А, която е предизвикана от отсъствието или дефицита на т. нар. фактор VIII (антихемофилен глобулин) в кръвната плазма.

По-рано се смяташе че фактор VIII се изработва от хепатоцитите – клетките, изграждащи основната част и изпълняващи основните функции на черния дроб. Учените под ръководството на д-р Санджийв Гупта (Dr Sanjeev Gupta) обаче предположили, че фактор VIII се произвежда от ендотелиалните клетки в синусоидните капиляри на черния дроб. За потвърждаването на своята теория те провели изследвания върху болни от хемофилия А лабораторни мишки.

С помощта на веществото монокроталин те унищожили собствените ендотелиални клетки в черния дроб на болните животни, след което в чернодробната вена на животните били инжектирани ендотелиални клетки от здрави мишки-донори.

3 месеца след трансплантацията, изследванията на черния дроб показали, че присадените клетки са се приспособили и са започнали да се възпроизвеждат, произвеждайки достатъчно количество фактор VIII за пълното оздравяване на мишките-хемофилици, уточнява д-р Антониа Фоленци (Dr Antonia Follenzi), преподавател по патология в колежа “Айнщайн” и водещ автор на изследването. 

От хемофилия А страда 1 на всеки 10 000 мъже. Съществуващите към момента способи за борба със заболяването не са достатъчно ефективни. Специалистите посочват, че откритието на американските учени може да се използва за създаването на нови методи за лечение и при човека. Към момента изследователите търсят алтернатива на използвания при терапията кроталин, който има твърде силно токсично въздействие.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.