Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Вирусоносителите на ХИВ/ СПИН не са опасни, ако се лекуват
6 Февруари 2008
Швейцарски учени доказаха ефекта от терапията върху профилактиката

Вирусоносителите на ХИВ/ СПИН не са опасни за околните, дори по време на незащитен секс, ако провеждат курс на лечение с  нужните препарати. За това свидетелстват резултати от проведени изследвания, но дали е вярно?

Новината предизвика истински фурор миналата седмица както сред вирусоносителите, така и в средите на хомосексуалистите. За нея съобщиха в последното издание на швейцарски медицински вестник швейцарски експерти от комисия за СПИН: Този, който е заразен с вируса, но пие съответните лекарства, не е преносител на инфекцията дори по време на незащитен секс. С други думи човек, в чиято кръв е открит ХИВ, но който провежда курс на лечение с лекарствата, които се появиха на пазара през 1996 година, може да встъпва в полови контакти толкова често, колкото иска: партньорът му остава в безопасност.

До този извод са истигнали швейцарски епидемиолози след многогодишни проучвания на двойки, в които единият от партньорите е носител на вируса, а другият- не. Здравите партньори не се заразявали дори в случай на незащитен секс. Пиетро Верназа, ръководител на инфекциозното отделение на болницата Сент Гален и президент на комисията по етика предупреждава, че въпреки резултатите от изследването, проведено от негова работна група, не бива да се пренебрегват основните правила за безопасен секс/ с презервативи/.

" Ние само констатираме, че някои от изследваните лица не са се заразили след незащитен полов контакт".

Верназа в никакъв случай не гарантира, че ХИВ- инфекцията може да се избегне в 100% от случаите, но вероятността от заразяване се приближава към нулата. Впрочем няма доказателства, че е абсолютно невъзможно при никакви обстоятелства да се заразиш по време на цалувка. Въпреко това контактът при " френска" целувка повсеместно се признава за безопасен.

Луис Карлос Ескобар от немското бюро за помощ на болни от СПИН с радост е приел информацията, че " благодарение на инициативата на швейцарците", най- накрая са започнали публични дебати за влиянието на антивирусната терапия върху ХИВ- профилактиката, пише в. "Тагесцайтунг". Този, който прави тест и при положителен резултат провежда необходимия курс лечение и се придържа към установените правила, по никакъв начин не представлява - както много хора мислят- чудовищна вирусна бомба със закъснител.

Заразените с ХИВ/СПИН в Германия са около 59 000 души. Вероятността те да умрат от болестта в скоро време е по-малко, отколкото вероятността да преживеят инфаркт или да станат жертви на катастрофа. Ежегодно по оцени на Института "Робърт Кох" в Берлин, в Германия се заразяват нови 3 000 души. Идеята на законопроекта относно ХИВ- инфектираните се появи в Европейския съюз преди година и половина: той предвижда в бъдеще наказание за всеки вирусоносител, който преднамерено встъпва в незащитен полов контакт, при положение, че е информиран за вируса. Пиетро Верназа коментира тази инициатива така: " Органите на правосъдието непременно трябва да отчитат и медицинските аспекти. Ако човек не е заразен, той не бива да бъде обвиняван в умишлено заразяване на други". Възможно е в скоро време шумът около СПИН, разгорял се в средата на 80-те, постепенно да утихне.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.