Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Финландци присадиха челюст от стволови клетки
Николай Атанасов - 4 Февруари 2008
Трансплантът от ново поколение бил “отгледан” за 9 месеца в коремната кухина на самия пациент

Финландски специалисти успяха да трансплантират на мъж горна челюст, създадена в естествени, биологични условия, от собствените му стволови клетки. В течение на 9 месеца, трансплантът бил “отгледан” в коремната кухина на самия пациент, съобщава ABC News.

За създаването на челюстта, генетиците от Института за регенеративна медицина Regea към Университета на Тампере, използвали стволови клетки, получени от мастните тъкани на 65-годишния пациент. В течение на 2 седмици те били култивирани в специален хранителен разтвор, в резултат на което били отделени т. нар. мезенхимални стволови клетки – незрели клетки, които могат да формират костна тъкан, мускулни или съдови тъкани. Клетките били поставени в специална триизмерна подложка-носител от биоматериал (калциев фосфат), след което били оставени да се развиват за 9 месеца в коремната кухина на мъжа.

Създаденият трансплант имал не само костан и мускулна тъкан, но и всички необходими кръвоносни съдове, уточняват изследователите. В хода на основната интервенция, той бил свързан с черепа на пациента, а артериите и вените били съединени със съдовете на шията посредством специална микрохирургична операция.

Собствената челюст на пациента била предварително отстранена заради доброкачествен тумор. В момента той бързо се възстановява, като процесът протича много по-бързо, отколкото би станало при трансплантация на костна присадка от крака му, обяви на пресконференция ръководителката на екипа специалисти, провели експерименталната операция, д-р Риита Сууронен (Riitta Suuronen).

“В момента външния вид на пациента с нищо не подсказва, че той е прекарал подобна операция”, заяви пред журналистите Сууронен. Тя уточни, че екипът й не е използвал никакви животински материали в съответствие със здравните правилници на Европейския съюз, заради опасността от преносими вируси, които могат да бъдат заложени в животинската ДНК.

Успешните резултати от работата на финландските генетици откриват нови възможности за лечението на тежки тъканни увреждания и правят перспективата за създаването на органи за трансплантация “по поръчка”, в зависимост от специфичните нужди на всеки конкретен човек, напълно реална, посочват специалистите.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.