Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Британци създадоха първични сперматозоиди от женски клетки
Николай Атанасов - 1 Февруари 2008
Учените от Университета в Нюкясъл обещават да направят възможно еднополовото оплождане без участието на мъж

Британски генетици постигнаха поредния научен пробив в областта на изследването на стволовите клетки, получавайки сперматозоиди от стволови клетки на женски ембриони. За в бъдеще тяхното откритие може да позволи на женски хомосексуални двойки да имат свои собствени биологични деца, без участието на мъжки донор на сперма, посочва британският ежедневник The Daily Telegraph.

Учените от Университета в Нюкясъл, които по-рано обявиха, че са успели да превърнат клетки от костния мозък при мъжете в примитивни сперматозоиди, сега успяха да повторят същия експеримент с женски стволови клетки. Ръководителят на изследванията, проф. Карим Найерния (Prof Karim Nayernia), уточнява, че в момента екипът му е започнал експеримент за преобразуването в сперматозоиди на клетки от костния мозък на жени-донори. 

Ако работата им приключи успешно, лесбийските двойки ще се сдобият с възможността да създадат поколение, което ще притежава гените на двете жени, като сперматозоидите, получени от костния мозък на едната от тях, може да бъде използвана за оплождането на яйцеклетка на другата партньорка.

Мъжете и жените се различават по т. нар. полова Y-хромозома, която се среща само при мъжете. Тя съдържа само няколко различни гена, но играе важна роля в процеса на създаване на мъжките полови клетки (сперматогенеза). Във връзка с това множество учени се отнасяха критично към идеята, че от женски стволови клетки могат да бъдат получени сперматозоиди.

Името на професора по биология на стволовите клетки от Университета на Нюкясъл Карим Найерния се появи за пръв път по първите страници на вестниците през април м. г., когато неговият екип успя да получи примитивни сперматозоиди от стволовите клетки на възрастен мъж.

Следващата стъпка за получаването на пълноценни сперматозоиди, е свързана  извършването във въпросните примитивни полови клетки на процеса мейоза, необходим за получаването на достатъчно количество генетичен материал за оплождане. Проф. Найерния демонстрира потенциалните възможности на метода през 2006 г., когато със сперма, получена от ембрионални стволови клетки на мъжка мишка, бяха заченати 7 малки, 6 от които доживяха до зряла възраст, но с определени проблеми в развитието.

Сега професорът е оптимист, че ще успее да получи в лабораторни условия пълноценни сперматозоиди от женски клетки от костния мозък. “Смятам, че в науката принципно всичко е възможно”, заяви Найерния в интервю за специализираното издание New Scientist.

Според д-р Робин Ловъл-Бадж (Dr Robin Lovell-Badge), експерт по стволовите клетки и определението на пола в Британския институт за медицински изследвания в Мил Хил, Лондон, обаче се съмнява в успешния край на експеримента. “Наличието на две X-хромозоми пречи за постигането на успех. Още повече, че те ще се нуждаят от гените на Y-хромозомата за протичането на мейозата. Т. е. пред тях има поне две непреодолими препятствия”, заключава д-р Ловъл-Бадж.

Междувременно бразилски екип изследователи под ръководството на д-р Ирина Керкис (Dr Irina Kerkis) от Института Бутантан в Сао Пауло обяви, че е успяла да получи от ембрионални стволови клетки на мъжка мишка едновременно и сперматозоиди и яйцеклетки, като резултатите от експеримента вече са публикувани в специализираното издание Cloning and Stem Cells.

Изследователите все още не са демонстрирали дали е възможно получените по този начин яйцеклетки да бъдат оплодени успешно, така че от тях да се развие жизнеспособно потомство, но смятат, че ще е възможно да се създадае процес за възпроизводството на човека от клетки, получени от представители само на единия пол.

Ако всички аналогични експерименти завършат успешно, мъжете-хомосексуалисти също ще могат да предоставят свои кожни клетки за получаването на яйцеклетки, които впоследствие ще бъдат оплождани със сперматозоиди на другия партньор и износвани от сурогатни майки. “Принципно това е възможно, но не знам как хората биха погледнали на тази възможност от етична гледна точка”, посочва д-р Керкис.

В момента британският парламент обсъжда поправки в Закона за оплождането и човешките ембриони от 1990 г., в който правителството иска да бъде включено позволение за използването на яйцеклетки и сперматозоиди, създадени от стволови клетки в лабораторни условия. Според формулировката на поправките обаче, ще бъде разрешено само използването на сперматозоиди, получени от мъжки клетки и яйцеклетки, получени от женски клетки.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

miss.chaos
09 Oct, 2008 | 15:13

тея не са в ред!! ако няма мъже няма да е интересно.. по-готино е с тях!!

наблюдател
02 Feb, 2008 | 01:46

Както и да е. Това вече сме го гледали.

За справка: филма "Сексмисия" от 80-те г.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.