Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Грипна епидемия върлува в една трета от страната
23 Януари 2008
Характерното е бързото заразяване, само няколко часа след контакта

      Близо една трета от страната е в грипна епидемия, съобщиха вчера епидемиолози от Министерството на здравеопазването .

      Масова заболеваемост има в областите  Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен, Монтана, Кърджали, Габрово и София-област.
 
      Вирусът  “Соломонови острови” поваля на легло хиляди.  Заразяването става по въздушно-капков път, инкубационният период е много кратък,  само за броени часове, след като болен ви е кихнал в лицето, и вие ще сте се разболели от грипа, обясняват вирусолозите.

      Най-тежко е положението в Монтанско, където болните са 700 души на всеки 10 000 от населението (обикновено при над 200 души на десет хиляди се обявява епидемия). В Смолянско и Пазарджишко разболелите се хора са над 400 на всеки 10 хиляди. А в Бобовдолската“Бърза помощ” всичките 12 лекари са застигнати от грипа и лежат по домовете си. Затова на работа са извикани доктори от съседни градове.

      В предепидемична обстановка е и Врачанска област, където много от заболелите са деца. Заедно с епидемията и грипна ваканции за учениците обяви регионалният инспекторат на образователното министерство в Монтана. Много скоро се очаква това да стане и в Пазарджик, Плевен, Стара Загора, добавиха от МЗ.

      “Соломонови острови” покосява хората с висока температура, с обща отпадналост, болки в мускулите и очните дъна, както и със силно главоболие.

 Вторият вирус от подтип “А”, който праща нашенеца на легло, е “Уискънсин”. Симптомите му са същите.

      Хората, които са се имунизирали, са защитени от посочените грипни вируси. За съжаление ваксините не защитават от простудни заболявания, дори симптомите им да са подобни на тези на грипа. Статистиката показва, че едва 6 % от българите са си поставили противогрипна ваксина. Затова и заболеваемостта е толкова висока.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.