Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американци успяха да клонират човешки ембриони от кожни клетки
Николай Атанасов - 18 Януари 2008
При получаването на човешките бластоцисти били използвани кожни фибробласти и яйцеклетки

Американска генетична компания обяви, че е извършила успешно клониране на човешки бластоцисти (blastocysts) – ембриони в ранен етап на развитие, с помощта на кожни клетки, съобщава специализираното издание Nature. Катно изходен материал освен тях били използвани донорски яйцеклетки. Тестовете показали, че клонираните ембриони са генетически идентични с мъжа, от който са взети кожните клетки.

Опитиза клонирането на човешки клетки са провеждани и преди, но специалистите от компанията Stemagen от Ла Джола в Калифорния, за пръв път постигнали успех в клонирането с използването на клетки на възрастен човек, в случая – фибробласти от кожата.

5-те пълноценни ембриони били получени в резултат на внасянето на ядрата на кожните клетки в яйцеклетките. Анализът показал, че генотипът на 3 от тях е напълно идентичен с генотипа на мъжа-донор, а митохондриите от клетъчната плазма на един от тях били идентични с митохондриите на жената-донор на яйцеклетките, което потвърдило, че процесът на клониране е преминал успешно.

Въпреки това основната цел на експеримента – получаването на линия полипотентни (мултифункционални) стволови клетки с генотипа на конкретен индивид, в случая донора на кожните клетки, не била постигната. Учените се надяват именно такива полипотентни клетки в бъдеще да се използват за регенерация за различните типове човешки тъкани, увредени в резултат на травми или нелечими към момента заболявания. Според авторите на изследването, тяхната задача на този етап е била потвърждаването на резултатността на процеса на клониране, което е завършило успешно.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.