Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Чумна епидемия на Мадагаскар уби вече 18 души
14 Януари 2008
Средновековната болест периодично избухва в Азия и Африка, въпреки антибиотиците, взема жертви
Чумата в Марсилия в 17 век
Чумата в Марсилия в 17 век

остров Мадагаскар

В Европа чумата се приема за болест на Средновековието, която днес може да предизвика интерес единствено от гледна точка на история на медицината. Ужасът от нея е бил толкова голям, че и днес името на болестта е синоним на страшна беда. Но на остров Мадагаскар в последните дни избухна епидемия от чума и жертвите вече са 18. Причина за началото на епидемията е нашествие на плъхове.

Последните чумни епидемии в Европа са през 1666 в Лондон, през 1678 във Виена и през 1771 година в Москва. В Африка и Азия обаче болестта избухва от време на време и в наши дни.

В индийския Сурат през 1994 година епидемията обхваща 6 000 души, 56 от тях умират. При това с болестта вече медицината може да се справи ефективно с помощта на антибиотици. В Алжир през 2003 година са били фиксирани отделни случаи на заболяването. По съобщение на Световната здравна организация, през 2006 година са известни 42 смъртни случая и 1 000 случая на заболяване от чума. В Мадагаскар само в град Манякандриан, на 50 км на изток от столицата Антананариво, от началото на годината от чума да починали трима души. Пет заразени са приети в болница.

Министерството на здравеопазването на тропическия остров е изпратило в района екип експерти, които ще следят лечението на пациентите.

Причинител на чумата е бактерията Yersinia pestis, открита през 1894 година в Азия от френския лекар Александър Ерсин. Тя поразява плъхове и други гризачи, а чрез бълхите по плъховете се предава на човека.

Бактерията на чумата води до инфектиране на лимфните възли / т. нар. бубонна чума/. Ако причинителят започне да се разпространява, това може да доведе до чума на белите дробове и заразяване на кръвта, които, при липса на лечение, на практика водят винаги до смъртен изход.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.