Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Лекарство за ревматоиден артрит лекува Алцхаймер?
14 Януари 2008
Американски учени твърдят, че етанерцептът отстранява симптомите в ранен стадий за 10 минути

Американски учени заявиха, че съществува лекарство, което може да отстранява симптомите на болестта на Алцхаймер в ранен стадий само за десет минути. Препаратът се казва етанерцепт и е лицензиран за употреба при ревматоиден артрит. При един от пациентите, 81 годишен мъж, специалистите регистрирали рязко подобряване на паметта, след като му била поставена инжекция с етанерцепт в областта на гръбначния стълб. Изследването е проведено от учени от Университета в Калифорния в Лос Анжелес и от Университета на Южна Калифорния. Британски експерти обаче съветват да не се правя преждевременни изводи и предполагат, че единичният случай не може да бъде доказателство за еднаквото действие на лекарството на всички пациенти с деменция.

Стареенето на населението на Земята води след себе си увеличен брой пациенти с болестта на Алцхаймер, която до този момент не се лекува. В хода на няколко изследвания учените са установили, че развитието на придобитото слабоумие може отчасти да се дължи на излишъка в човешкия организъм на химическото вещество алфа- фактор некроза на тумора. Както става ясно, етанерцептът е способен да блокира това вещество.

В предишни изследвания специалистите са отбелязвали, че инжекция етанерцепт в областта на шийния участък на гръбначния стълб дава на практика мигновен ефект. Това е било доказано при тестването на лекарството при бивш лекар в ранен стадий на Алцхаймер. Преди изпитанията пациентът е преминал през няколко когнитивни теста, чийто резултати показали, че той не помни името на лекуващия лекар, датата и дори името на щата, в който живее. Пациентът не е могъл да изпълни дори прости аритметични действия и да назове повече от две животни. Десет минути след инжекцията етанерцепт възрастният пациент изглеждал много по-спокоен, по- внимателен и по- малко разстроен. Спомнил си, че живее в Калифорния, успял да посочи месеца и деня от седмицата. Освен това назовал пет животни и успешно се справил с аритметичните тестове.

Представител на Фонда за изследване на болестта на Алцхаймер Ребека Ууд смята изследването за новаторско и многообещаващо. Но, по думите и, преди етанерцептът да бъде обявен за лекарство за Алцхаймер, трябва да се проведат още много експерименти. Специалистите трябва да изяснят доколко е безопасен, как действа на голям брой пациенти и какъв е дълготрайният му ефект.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.