Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Земифобия, лутрафобия и глобофобия: най-странните страхове на хората
12 Януари 2008
Хората се страхуват от какво ли не, някои - от дълги думи, други- от пиленца, трети имат фобия към тъща
Фобията от паяци е една от най-масовите
Фобията от паяци е една от най-масовите

Своеобразна терапия на агорафобия

Публикуван е списък на най- странните фобии, които мъчат хората. Лекарите определят като фобия " постоянна, крайно силна или ирационална боязън от животно, обект, място или ситуация", които, по правило, не причиняват неудобство на повечето хора.

Страховете често възникват в късната детска възраст, в пубертета или в началото на зрелостта, понякога като реакция на някое плашещо събитие.

Сред най-удивителните и понякога смешни страхове, са например хипопотомонстросескиппедалофобия /ирационален страх от дълги думи/ . Страдащите от тази фобия при пристъпите получават задух, нарушение на сърцебиенето и дишането, изпотяват се, гади им се и се страхуват.

Сред странните натрапчиви страхове, чийто списък е публикуван на changethatsrightnow.com, е и куриозно звучащата земифобия /страх от големи къртици/, както и алекторофобия / страх от пиленца/ . Поразените от лутрафобия пък се страхуват от видри, страдащите от глобофобия- от въздушни балончета, а подложените на птеронофобия- само от мисълта, че ще ги погалят с птиче перо.

Сред натрапчивите страхове фигурира и необичайната пентерафобия - страх от тъщата. Страхът от Франция и френската култура се нарича генуфобия.

Ако някои хора, които се страхуват от обекти или ситуации, които, така или иначе, се срещат рядко в живота, все пак имат нормален начин на живот, то за други, които страдат от сложни страхове като агорафобията например - страх от открити пространства, нещата стоят доста сложно.

Според оценки на експерти, от фобии страдат повече от 10 млн души, но цифрата е приблизителна, понеже мнозина не искат да признаят проблема си. Простите случаи на фобия са свързани със страх от конкретни специфични обекти, ситуации или дейности. Най-разпространените примери са - насекоми, мишки, микроби, закрити пространства, височина или полет със самолет.

Една от теориите за възникването на фобиите гласи, че човек е биологически програмиран да се страхува от разни работи.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.