Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Спортът и спиртът са еднакво полезни за сърцето
11 Януари 2008
Спортуването и алкохола предпазват еднакво добре от сърдечно-съдови заболявания, пише официалното издание на Европейското общество по кардиология.

Учени твърдят, че алкохола е почти толкова ефективен при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, колкото редовното спортуване, пише ВВС. Това показват резултатите от изследване проведено от международен екип от учени и публикувани в януарския брой на списание European Heart Journal – офицално печатно издание на Европейското общество по кардиология.

Медиците в продължение на 20 години наблюдавали 12 хиляди мъже и жени и достигнали да извода, че умерената употреба на спиртни напитки значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. При хората, които изпиват от една до 14 дози алкохол (една доза е равна на 10 милилитра чист спирт) шанса да имат проблеми със сърцето е с 30 процента по-малък от тези, които не водят активен спортен живот и не пият.

Освен това се оказва, че спортуването не е много по-ефективно от употребата на алкохол при борбата с болести на сърцето. От трезвениците, при тези, които се заниват активно със спорт вероятността за сърдечно-съдови проблеми намалява с от 31 до 33 процента.

Най-щастливи в това отношение се оказва, че са физически активните хора, които не отказват употребата на алкохол. Според резултатите от изследването, при тази категория хора вероятността от възникване на сърдечно-съдови заболявания намалява с 50 процента.

Учените предполагат, че употребата на алкохол предизвиква подобен ефект благодарение на увеличаването на “добър” холестерин в кръвта, а също и разреждането на кръвта, което намалява риска от образуване на тромби.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.