Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Енергоспестяващите лампи са вредни за здравето
7 Януари 2008
Те могат да изострят съществуващите кожни заболявания и да доведат до рак на кожата, предуреждават учени.

Британски учени установиха, че енергоспестяващите лампи могат да бъдат вредни за здравето, съобщава Daily Mail. По данни на Британската асоциация на дерматолозите (British Association of Dermatologists - BAD) от новото поколение лампи могат да пострадат преди всичко хора с повишена чувствителност на кожата към светлина. Причината за това е в по-интензивната светлина излъчвана от флуоресцентните лампи в сравнение с обикновените.

Според твърденията на учените, използването на енергоспестяващи лампи може да изостри съществуващите кожни заболявания на човека и да доведе до рак на кожата. Освен това те могат да предизвикат мигрена и световъртеж при хората, страдащи от епилепсия.

Тревогата на учените е свързана с факта, че съгласно енергоспестяващата програма, предложена от британското правителство, към 2011 година трябва напълно да се прекрати използването на по-високоенергиийните лампи и да се премине изцяло на енергоспестяващи. Според изчисленията на благотворителната организация Spectrum, която помага на хора с повишена чувствителност на кожата към светлина, от въвеждането на тази програма ще пострадат около 340 хиляди британци.

Важно е на хората с чувствителна кожа да бъде позволено да използват лампи, които няма да доведат до влошаване на здравословното им състояние. На такива хора често се налага да останат затворени в стаята си, защото просто не могат да се подложат на естествената слънчева светлина”, - коментира за Daily Mail президента на BAD доктор Колин Холден (Colin Holden).

Традиционните лампи с мощност 150 вата ще изчезнат от магазините във Великобритания още през януари 2008 година.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vvventsi
04 Nov, 2010 | 00:37

е добре и да има елекроника какво от това ,в компютара ти няма ли елекроника,в телевизорът ти в уредбата ти в CD то на колата ти в GSM тинямали елекроника ,или като пишете кометари поне мислете каво пишете!

анонимен
12 May, 2010 | 10:14

Еми да, ама когато забранят обикновенните, а тези те тразнят, няма как да си смениш.....
Ясно е че всички лампи дразнят, лично аз когато прекарвам времето си на лампа се чувствам по-уморен отколкото когато на дневна светлина.

Mikii
20 Nov, 2009 | 18:12

Абсолютни глупости! По тази логика - всички лампи са вредни ...и слънчевата светлина - също ...и лунната - и тя...Тези с непоходяща цветова температура наистина дразнят очите ...но вредни - едва ли. Просто ако те дразни - смения ...и въпросът е решен.

charlyb
17 Oct, 2009 | 04:42

Глупости!

Вито
27 Feb, 2009 | 19:09

Да,вредни са лампите,дразнят очите,и сънливост предизвикват

nabludatel
07 Jan, 2008 | 15:48

ne e samo swetlinata, w lampata ima elektronika za powi6awane na naprejenieto, koiato izly4wa elektromagnitno pole i horata 4uwstwitelni kym (tyrsi w Google za electrohypersensitivity +EHS) tok/ elektromagnitno pole se 4uwstwat zle w blizost do takawa lampa.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.