Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Зависимост от "Нурофен- плюс " уби 49 год. британка
15 Декември 2007
Лекарството без рецепта се продава и у нас, кодеиновата съставка води до пристрастяване
Линда Дохърти е започнала лекарството по лекарски съвет
Линда Дохърти е започнала лекарството по лекарски съвет

49 годишната британка Линда Дохърти почина след системна злоупотреба с нурофен. Малко преди смъртта си жената признала на лекуващия лекар, че в продължение на 2 години е вземала по 48 таблетки от обезболяващото лекарство на ден. Следователят по случай Саймън Нелсон каза пред пресата, че мисис Дохърти е страдала от зависимост от препарата "Нурофен плюс", в чийто състав влиза фосфат кодеин. Огромните дози от обезболяващото лекарство, което се продава без рецепта, жената си е набавяла от няколко аптеки едновременно.

Линда Дохърти е починала в болницата в Бари, където била закарана преди ден. Непосредствената причина за смъртта и станала остра бъбречна недостатъчност- разпространена последица от предозиране на нестероидни противовъзпалителни препарати.

Жената е прибегнала към лекарството преди няколко години по лекарски съвет. Мъжът и децата и признават, че редовно са намирали у дома празни опаковки от "Нурофен плюс", но не са осъзнавали мащаба на проблема.

"Нурофен-плюс" е обезболяващо средства, в чийто състав влиза нестероидният противовъзпалителен препарат ибупрофен и наркотичният аналгетик фосфат кодеин. Последното вещество в големи дози предизвиква еуфория и злоупотребата с него може да доведе до зависимост. Първите версии на "Нурофен- плюс" представляваха таблетки от две части: в едната има кодеин, в другата- ибупрофен. За да се отдели наркотичното вещество от токсичното в големи дози ибупрофен, трябва само да се счупи таблетката. Доколкото лекарството влезе в списъка на търсените от наркоманите, производителите пуснаха нова модификация- хомогенна смес на двете съставки.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.